2024. április 20., szombat

A helyére került Tisza István miniszterelnök szobra

Az 1918. október 31-én meggyilkolt gróf Tisza István egykori miniszterelnökre emlékeztek hétfőn Debrecenben konferenciával és szoboravatással.

A helyére került Tisza István-szobor (Fotó: MTI)

A helyére került Tisza István-szobor (Fotó: MTI)

Fodor Pál, az MTA Bölcsészettudományi Kutatóközpont Történettudományi Intézetének igazgatója a konferencián örömmel nyugtázta, hogy Tisza Istvánnak „megindult a visszavétele a magyar történelmi emlékezetbe”. Bár Tiszának a saját korában is sok ellensége volt, „kiemelkedő, szoboravatásra méltó politikusa volt az akkori Magyarországnak” – tette hozzá az igazgató, megjegyezve: Tisza István nem azok közé tartozott, akik – Bethlen István szavaival – „elvesztették a nemzetközi horizontot”.

Gróf Tisza István szobrát a Debreceni Egyetem főépülete elé helyezték át.

Maruzsa Zoltán, az Emberi Erőforrások Minisztériuma miniszteri biztosa, az Oktatási Hivatal, és a Tisza István Baráti Társaság elnöke szerint az elmúlt másfél évtized változásait jelzi, hogy míg 2000-ben az egyetemi épületek mellett „egy kiszögellésben” kaphatott helyet a szobor, a tudományos konferenciát követően most az egyetem főépülete előtt avatják újra.

Kósa Lajos, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője szoboravató beszédében azt fejtegette, hogy az a nemzet, amelyik többet élt diktatúrában, elnyomásban, mint szabadságban, nehezen szabadul ettől, és folyamatosan keresi önazonosságát, azokat a sarokpontokat, amelyek mentén szeretné újrafogalmazni önmagát.

A frakcióvezető kifogásolta, hogy nincs a nemzetnek panteonja, amely azoknak a magyaroknak és nem magyaroknak – akik lehet, hogy nem születtek magyarnak, de az „éljen a magyar szabadsággal a szájukon” haltak meg például Aradon – állítana emléket, akik sokat tettek a magyar nemzetért, a magyar szabadságért. Ezzel szemben a magyar temetőkben munkásmozgalmi panteonok sokasága található – jegyezte meg a frakcióvezető sürgetve, hogy kegyeletsértés nélkül, de ezen változtatni kell.

A hányattatott sorsú Tisza István szoborra utalva Kósa Lajos örömének adott hangot, hogy végre odakerült, ahova mindig is szánták: a Debreceni Egyetem központi épülete elé. „Hirdesse Tisza István emberi és politikusi nagyságát” – fűzte hozzá.