2024. április 26., péntek

Zsákutcába vezető nyomok

A rendőrség folytatja a kormányfő családi háza közelében talált fegyverekkel kapcsolatos nyomozást – A talált DNS-minták valószínűleg azonosíthatatlanok

Legalább három személy ujjlenyomatát találták meg azokon a fegyvereken, amelyeket szombaton találtak meg egy gépkocsiba rejtve Aleksandar Vučić kormányfő édesapjának a családi háza mellett a jajinci erdő közelében. A napvilágot látott információk szerint a rendőrök egy kézi rakétavetőt, négy kézigránátot, 100 darab 7,62 mm-es puskagolyót, négy vagy öt gépfegyvertöltényt és további 15 ismeretlen kaliberű töltényt találtak. Az ujjlenyomatokra a kézi rakétavető, a kézigránát és a töltények egy csomagjának átvizsgálása után figyeltek fel. A szóban forgó eredményeket Nebojša Stefanović belügyminiszter ismertette, de hozzátette, nem lesz könnyű feladat azonosítani az ujjlenyomatokat, mivel azok „takarják egymást”, vagyis egyik a másikon helyezkedik el, ezért nehezen elképzelhető, hogy valamelyiket elkülöníthetik, és annak alapján azonosíthatják az elkövető(ke)t. Stefanović bejelentette, a nyomozás egyéb módszereit is bevetik annak érdekében, hogy megszerezzék a szükséges információkat.

A belügyi tárca vezetője elképzelhetőnek tart két vagy három forgatókönyvet is az esettel kapcsolatban, de szerinte meglehetősen kicsi az esélye annak, hogy valaki éppen csak el akarta rejteni az erdőben a fegyvereket és a töltényeket. A nyomozás eddigi menete is arról tanúskodik, hogy egy ilyen forgatókönyv nem nevezhető reálisnak vagy logikusnak – állapította meg.

Nebojša Stefanović szerint a rendőrség tud olyan személyekről, akik még bevonhatók a nyomozásba, és tudnak információkkal szolgálni.

A miniszter a szerb parlament védelmi és belügyi bizottságának ülésén kiemelte, a vizsgálatokból kiderült, hol gyártották a fegyvereket és hogy azokat hol használták. Eszerint a kézi rakétavetőt a volt Jugoszlávia területén készítették, majd Dobojba szállították. A négy kézigránátot sem Szerbiában állították elő, szintén a volt JSZSZK gyárainak valamelyikében készültek, ebből kettőnek nem ismerik a további útját, kettő pedig Szarajevó környékére érkezett 1991-ben, onnan hozták később Szerbiába.

MERÉNYLETET SZERVEZTEK, VAGY...?

A közvéleményben továbbra is folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy merényletet terveztek-e, s ha igen, kicsoda. Maga a miniszterelnök vasárnapi sajtótájékoztatóján meggyőződésének adott hangot, hogy nem ellene irányult, az elkövetőknek mégis felelniük kell, hiszen forgalmas helyen tartották a fegyvereket, olyan környéken, ahol gyerekek játszanak folyamatosan.

A médiumok megjegyezték, hogy Vučić sok időt tölt el abban a jajinci házban, s érkezésekor rendszerint lassítani szoktak azon az erdő menti útszakaszon, ahol a fegyverrel megrakott kocsi állt. Az egyik feltevés szerint Vučić személyes biztonságát sodorta veszélybe azzal, hogy a Milo Đukanović montenegrói miniszterelnök ellen tervezett támadásban együttműködött a podgoricai hatóságokkal. Egy másik feltevés szerint akár külföldi titkosszolgálatok is állhatnak az ügy hátterében.

AMI TITOK ÉS AMI KÖZÖLHETŐ

Szerbiában az elmúlt időszakban több olyan letartóztatás is történt, amelyet a sajtó összefüggésbe hozott a szombati hírrel. A belügyminiszter nem kommentálta azokat a találgatásokat, amelyek szerint az ügynek köze lehet ahhoz, hogy az előző hét folyamán több olyan embert is őrizetbe vettek, akik feltehetően államcsínyre készültek a montenegrói parlamenti választás napján. Arra sem reagált, hogy a miniszterelnök külföldi hírszerző ügynökségek fokozott jelenlétéről beszélt a közelmúltban, és egy magas rangú rendőrségi vezetőt bizalmas információk kiszivárogtatásával gyanúsítottak meg. Ugyanakkor elmondta, hogy az adatokat, amelyek nem hátráltatják a nyomozást, folyamatosan közlik majd a nyilvánossággal.