2024. április 25., csütörtök

Tóparti szórakozás

A nagybecskereki polgárok egy csoportja 2014-ben, hónapokon keresztül tiltakozott és őrizte a Béga-tavat, amelyre a helybeli Nikola Novaković szórakozóhelyet szándékozik építeni. Egyfolytában 35 napig, éjjel-nappal, esőben-sárban, őrködtek a tóparton, hogy megakadályozzák a vízi szórakozóhely elhelyezését, elsősorban arra hivatkozva, hogy az alkotmányban és a nemzetközi jogszabályokban is benne van a polgároknak az egészséges környezetre való joga.
A vendéglős-beruházó Nikola Novaković viszont folyamatosan azt hangoztatta, hogy a létesítmény megépítésére megvan minden szükséges engedélye, és hogy a polgárok nem engedik, hogy dolgozzon. A tiltakozók szerint viszont megengedhetetlen, hogy – mint fogalmaztak – „olcsó szórakozás” színhelyévé tegyék a környezetet, ahová ilyen létesítmények semmiképpen nem illenek be. A Béga-tó környékén középiskolák vannak, van itt általános iskola, óvoda, napközi, sportpályák. A környék építészeti szempontból a város legszebb része (a Kishíd, az Igazságügyi palota, a Református templom, a Zárda…).

(Fotó: Kecskés István)

(Fotó: Kecskés István)

A környezetvédők szerint pedig kis felületű tóról van szó, amely vizének egyharmadát évente egyszer cserélik. Kérdés, hogy egy vízi szórakozóhely kihelyezése után mindez a későbbiek során elegendő lenne-e ahhoz, hogy legalább a jelenlegi szinten maradjon a tó tisztasága. Másrészt a tapasztalat az, hogy az effajta szórakozóhelyek inkább a bűnözést serkentik, mintsem a fiatalok szórakozását szolgálják. A közbiztonság szempontjából sem ajánlatos ilyen szórakozóhelyeket építeni. Sajnos ez utóbbi állítást erősíti a múlt vasárnapi eset, amikor egy fiatal vesztette életét egy tóba zuhant autóban.

Az építkezés megkezdését végül is a Kisamerika helyi közösség lakói fizikai ellenállást tanúsítva meggátolták. A vállalkozó csak odáig jutott, hogy a tópartra szállított két hajótestet (a tervezett hatból) és megpróbálta bekeríteni az építőhelyet, de az sem sikerült neki. Mivel a polgárok fellebbezést nyújtottak be az építkezési engedélyre, a munkálatokat ideiglenesen leállították.
A munkálatok leállítását sokan már a polgári megmozdulás (végső) győzelmeként könyvelték el, amelyben ismert közéleti személyiségek, művészek is részt vettek. Ez annak a reményét keltette, hogy az emberek beleszólhatnak a dolgok menetébe. Vagy legalábbis a környezetük alakításába. De a napokban kiderült, hogy az ügy még nincs lezárva.
A nagybecskereki Alapfokú Bíróság, illetve Zoranka Tadin Vračarević bírónő, első fokon elutasította annak az 52 nagybecskereki polgárnak a beadványát, akik bírósági eljárásban is kezdeményezték a Béga-tóra tervezett vízi szórakozóhely megépítésének végleges elhárítását. A nem várt fordulat azt is jelenti, hogy a vendéglős (az ítéletnek a másodfokon való megerősítése esetében) mégis csak megvalósíthatja a beruházást, de kártérítést is követelhet a tiltakozásban részt vevő polgároktól.
A bírósági ítélet a polgárok körében – de mondhatni a város közvéleményében is – nemtetszést és nagy elégedetlenséget váltott ki. A polgárok bejelentették, hogy a Fellebbviteli Bírósághoz fordulnak, tovább harcolnak az ügyért.
A jogi háttér tisztázása mellett van egy másik vetülete is az esetnek: a politikai. A (haladó-szocialista többségű) helyi parlament ugyanis két éve zöld fényt adott a beruházásra. Arra hivatkoztak, hogy azt valójában még a korábbi (demokrata-ligás) hatalmi többség hagyta jóvá, az akkori tartományi szervek bólintására. Az se mellékes, hogy a beruházást tervező vállalkozó állítólag az egyik hatalmi párthoz közel álló, az illető pártot szponzoráló személy. Akinek a komája két éve még a városi képviselő-testület elnöke volt, de röviddel a tiltakozások után lemondott tisztségéről. Az is sokatmondó, hogy az ügyben eddig egyetlen magas rangú városi tisztségviselő sem foglalt világosan állást. A legtöbbször arra hivatkoztak, hogy a Vajdaság Vizei Közvállalat már jóval korábban jóváhagyta a vízi szórakozóhely megépítését. Bár egyes vélemények szerint a nagybecskereki Béga-tavak valójában állami tulajdonban vannak, a vajdasági közvállalat csak használója azoknak. Vagyis valójában a köztársaság illetékes az ügyben.
A polgárok a fellebbezés mellett kilátásba helyezték, hogy szükség esetén újból kimennek a tópartra. Már csak az a kérdés, hogy mikor, és hogy hányan lesznek.