2024. március 29., péntek

„Messzeringó gyermekkorom világa…”

Összesen több mint száz általános iskolás diák vett részt a hétvégén Zentán megtartott szavalóversenyen

Kiváló hangulatban zajlott le a hétvégén a zentai Stevan Sremac Általános Iskola Thurzó Lajos kihelyezett tagozatán az első ízben életre hívott „Messzeringó gyermekkorom világa…” című szavalóverseny, amelyet az általános iskolák alsós és felsős tanulói számára hirdettek meg. A megmérettetésen összesen több mint száz diák vett részt, akik Vajdaság több településéről érkeztek.

A „Messzeringó gyermekkorom világa…” címmel meghirdetett szavalóversenyre összesen száztizenhárom általános iskolás diák nevezett be. Külön kategóriákban mérték össze felkészültségüket az első és második, a harmadik és negyedik, az ötödik és hatodik, valamint a hetedik és nyolcadik osztályos tanulók, illetve a sajátos nevelési igényű diákok.

A legkisebbek mezőnyében igen színvonalas produkciók hangzottak el

A legkisebbek mezőnyében igen színvonalas produkciók hangzottak el

A szombati napon az alsósok közül az első és második osztályosok produkcióit a Juhász Lassú Kornélia könyvtáros, Kopasz Ildikó óvónő, a Hófehérke Óvoda igazgatónője, a Dárika Bábcsoport vezetője és Szorcsik Lívia óvónő; a harmadik és negyedik osztályosokéit pedig a Döme Szabolcs magyar nyelv és irodalom szakos tanár, Surányi Emese magyar nyelv és irodalom szakos tanár és Virág György színművész alkotta zsűri bírálta el. A felsősök mezőnyében a Lőrinc Tímea színésznő, Némedi Emese versmondó és Szögi Csaba író, újságíró összetételű birálóbizottság döntött a díjak sorsáról.

A versenyen a zsűri döntése értelmében az elsősök és másodikosok között az első helyezést Szabó Vivien érdemelte ki, akit Galusz Gabriella készített fel a versenyre, a második helyen Makrinov Dominik végzett, aki szintén Galusz Gabriella tanítványa, a harmadikon pedig Deák Viola, akit Berecz Gábor Zsuzsanna készített fel. A bírálóbizottság különdíjjal jutalmazta Tandari Barbara teljesítményét, akinek felkészítője Galusz Gabriella volt, a közönségdíjat pedig Tornai Lázár érdemelte ki, akit Goján Szilvia készített fel a megmérettetésre. A harmadik és negyedik osztályosok mezőnyében Zemko Lárá bizonyult a legjobbnak, akinek felkészítője Némedi Retek Zsuzsanna volt, a második Kiskomáromi Zolna, a harmadik pedig Koncz Antónió lett, akiket Tufekdžić Mónika készített fel a versenyre, akárcsak a különdíjas Varnyú Violát. A közönségdíjas ebben a kategóriában Boros Gyevi Márkó lett, aki Homolya Elvira tanítványa.

A sajátos nevelési igényű diákok versenyét egy nappal korábban tartották meg

A sajátos nevelési igényű diákok versenyét egy nappal korábban tartották meg

Az ötödik és hatodik osztályosok között Vanka Réka végzett az első helyen, akit Molnár Krekity Olga készített fel, a második Kalocsai Viktória lett, akinek felkészítője Pék Domonkos Ibolya volt, a harmadik pedig Szabó Rebeka, akit Molnár Krekity Olga készített fel, akárcsak a különdíjat kiérdemlő Bácsi Virágot. A közönségdíjat Molnár Mona érdemelte ki, akinek felkészítője Juhász Attila volt. A hetedik és nyolcadik osztályosok között a megosztott első helyet Csizmadia Márk és Péter Zsivity Ákos szerezte meg, akiknek felkészítői Pék Domonkos Ibolya, illetve Szabó Urbán Ibolya voltak, a második helyen pedig Parigrosz Dániel végzett, aki ugyancsak Pék Domonkos Ibolya tanítványa.

A sajátos nevelési igényű diákok egy nappal korábban, pénteken mérték össze felkészültségüket. Produkcióikat a Recskó Éva könyvtáros, Szorcsik Lívia óvónő és Tőke Bessenyi Rózsa pszichológus alkotta zsűri bírálta el, amelynek döntése értelmében az első helyezést Gecse Kornél érdemelte ki, akit Bálint Tünde készített fel, a másodikat Sáfrány Tibor, akinek felkészítője Bilicki Renáta volt, a megosztott harmadik helyet pedig Apci Alekszandra és Pilisi Tihamér, akiket Bálint Tünde, illetve Bognár Hermina készített fel a versenyre.

A bírálóbizottságok tagjaihoz hasonlóan a rendezvény szervezői – Bodó Hajnalka, Galusz Gabriella, Juhász Attila, Pék Domonkos Ibolya, Recskó Éva és Tandari Ferenc – is elégedettségüknek adtak hangot mind a versenyzők versválasztása, mind a produkcióik színvonala kapcsán, és köszönetet mondtak mindenkinek, aki valamilyen módon hozzájárult a rendezvény sikeres lebonyolításához, köztük a résztvevőknek, a felkészítőknek, a zsűritagoknak és a támogatóknak is.

A „Messzeringó gyermekkorom világa…” címmel életre hívott szavalóverseny létrejöttét a Forum Könyvkiadó Intézet, a zEtna Kiadó, a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet, valamint Zenta község Gyermekjogi Tanácsa és Zenta község önkormányzata támogatta.