2024. március 28., csütörtök

Másodpercnyi sötétség

Kártérítést kérhet az, akinél az áramingadozás miatt meghibásodott valamelyik háztartási gép

Szabadka több városrészében mindennapos problémának számít az áramingadozás. Különösen sokat panaszkodnak azok a polgárok, akik a Sándor, Kér, Peščara helyi közösségek területén élnek, de más városrészekben is előfordul időről-időre az egy-két másodperces áramszünet. A fenn említett területeken azonban mindennapos ez a jelenség, és az sem ritka, hogy egy nap több alkalommal is ki-be kapcsolódnak az érzékeny háztartási gépek.

(Molnár Edvárd illusztrációja)

(Molnár Edvárd illusztrációja)

Az áramingadozás, amellett, hogy rendkívül idegesítő tud lenni, hatalmas kárt is tud okozni háztartási gépeinkben, illetve számítógépünkben, televíziónkban. Egy-egy ingadozás miatt elveszhet a munkánk, amelyen éppen dolgozunk a számítógép előtt, rosszabb esetben pedig teljesen tönkremehet a gépünk.

Miután több polgár is panasszal kereste fel lapunkat a probléma miatt, a Szerbiai Villanygazdaság szabadkai kirendeltségéhez fordultunk néhány kérdéssel. Arra voltunk kíváncsiak, mi az oka annak, hogy ilyen sűrűn előfordulnak ezek az ingadozások, hogyan tudnának ezen változtatni, illetve kihez fordulhat az olyan polgár, akinek ezen ingadozások következtében tönkrement valamelyik háztartási gépe. Kérdéseinkre írásban kaptunk választ, amelyet teljes egészében alább közlünk:

„Az említett városrészeket nagyobb részben föld feletti és alacsony feszültségű vezetékek látják el villanyenergiával. A föld feletti vezetékek ki vannak téve a kültéri faktorok hatásainak, mint amilyen a szél, az eső, a fák, madarak és más. Ezek a hatások okozhatnak rövidebb ideig tartó hibát a vezetékekben, mint például a rövidzárlatok. Minden ilyen problémát a hálózaton a hálózati védelem jegyez és reagál rá (ezek olyan átmeneti hibák, amelyek általában egy másodpercig tartanak). Ilyen koncepción alapszanak a hálózatok mindenhol a világban.

Ezeket az átmeneti hibákat a hálózaton észrevehetik az ügyfelek is, ahogyan az ő érzékeny háztartási gépeik is, ami a kikapcsolódásban, illetve az újra bekapcsolásban mutatkozik meg. Amennyiben a háztartási gépben valamilyen kárt okozna az áramingadozás, írásban fordulhat az illetékes kártérítő bizottsághoz a szabadkai részlegen belül. A bizottságnak kötelessége kiszállni a helyszínre, begyűjteni az adatokat, amelyek bizonyítják, hogy a háztartási gép meghibásodását a villanyhálózat átmeneti meghibásodása okozta.

A Szerbiai Villanygazdaság szabadkai részlegének szakszolgálatai mindennap dolgoznak a szolgáltatás színvonalának javításán, ahogyan azon is, hogy ezeknek az átmeneti meghibásodásoknak a számát minimálisra csökkentsék. Példa erre a Sándor helyi közösségben zajló fejlesztés, amely során a vezetékek szigetelésének cseréjét végezték el október 5-e és 7-e között.”