2024. április 25., csütörtök

Véradó középiskolás diákok

Ada községben folyamatosan csökken az önkéntes véradók száma

A Vöröskereszt községi szervezete és a zentai vérátömlesztő állomás több mint tíz éve rendszeresen szervez véradó napot Adán a Műszaki Iskola tanárainak és diákjainak, akik között új véradókat is toboroznak. A legutóbbi akciót csütörtökön tartották meg az iskolában, ahol tizennégyen jelentkeztek a véradásra, köztük öt új véradó volt. Krizsán Vilmos, a Vöröskereszt titkára elmondta: nagyon fontos, hogy felöleljék és véradásra buzdítsák a középiskolás korosztályt, mert közülük kerül ki a legtöbb új önkéntes, miután a vállalati véradó napok megszűntek, a helyi közösségi akciókon pedig kevés újonc jelentkezik.

Pekár Erik a 18. születésnapján adott vért

Pekár Erik a 18. születésnapján adott vért

– A Műszaki Iskolában évente hagyományosan két akciót szervezünk. Az egyiket ősszel, októberben tartjuk meg, amelyet megelőzően a harmadikos és negyedikes osztályokban előadást szervezünk a diákoknak, hogy megismerjék, mi a véradás, miért jó véradónak lenni, és hogyan zajlik le a véradási akció. A másik akciót tavasszal tartjuk. A középiskolai véradó nap azért jó, mert egyben új és fiatal véradókat is toborzunk. Habár az adai középiskolában elég sok az utazó diák, de mi nemcsak arra figyelünk, hogy a községben legyenek új véradók, hanem igyekszünk szaporítani a véradók számát a vidékünkön – magyarázta Krizsán Vilmos.

A véradó napon öt újonc adott vért, köztük az óbecsei Pekár Erik negyedikes elektrotechnikus tanuló, aki éppen csütörtökön ünnepelte 18. születésnapját.

– Fontosnak tartom a véradást, mert ezzel lehet, hogy mások életét mentem meg. Azzal, hogy vért adtam, segítek másokon, ami jó érzéssel tölt el. Első alkalommal vettem részt véradó napon, amint lesz lehetőségem, újra adok vért. Az iskolában volt bemutató előadás a véradásról, ez alapján döntöttem, hogy részt veszek rajta. Apám rendszeres véradó volt, ő is kicsit inspirált, hogy vállalkozzak rá – közölte Pekár Erik.

A középiskolások esetében is követelmény a véradásnál, hogy legalább tizennyolc évesek legyenek, egészségesek legyenek, és ne szedjenek gyógyszert. Velez Teodóra előadó, a Vöröskereszt aktivistája elmondta, hogy minden akció előtt egy héttel előadást tartanak a diákoknak a véradásról, hogyan kell rá készülni, és mit várhatnak.

– Érdekes módon sokszor elképzelni sem tudják, hogyan veszik ki a vért, és az hova kerül. Ezeket elmondjuk nekik. Így a diákok teljes képet kapnak, hogy miért fontos a véradás, nem kizárólag azért, hogy jót tegyek valakivel, hanem a saját egészségük érdekében, hogy átessenek egy orvosi vizsgálaton. Az előadás végére mindig többen jelentkeznek, hogy szeretnének vért adni. Biztos vagyok benne, hogy nemcsak a felvilágosítás miatt, hanem a törvény értelmében járó két szabadnap is inspirálja őket – közölte Velez Teodóra. Hozzátette, hogy szívesen tartana előadásokat a vállalatokban, illetve nagyon szeretné, ha a magánvállalkozók lehetőséget adnának a munkásaiknak, hogy részt vegyenek egy-egy előadáson és véradó napon.

Az önkéntes véradókra ugyanis egyre nagyobb szükség van – tudtuk meg Krizsán Vilmostól, a községben ugyanis 2009 óta folyamatosan csökken a számuk, akkor 723-an jelentkeztek véradásra, közülük 612-en adtak vért. A titkár elmondta, hogy tavaly már csak 396-an jelentkeztek az akcióra, amelyen 348-an tudtak vért adni. Az idén ez a szám tovább csökkent, mivel eddig 259-en adtak vért, bár még egy-egy akció hátravan Törökfaluban és Adán.