2024. április 25., csütörtök
LABDARÚGÁS

Az utánpótlás-nevelés a siker kulcsa

A TSC fiatal labdarúgói kitűnő eredményeket jegyeznek
A serdülők csapata ebben az idényben még nem talált legyőzőre

A serdülők csapata ebben az idényben még nem talált legyőzőre

Topolyán az utóbbi években nagy figyelmet szentelnek a labdarúgó-utánpótlás kinevelésének, s az eredmények nem is maradnak el. A közép-bácskai kisváros fiatal sportolói sikeresen veszik az akadályokat.

A topolyai TSC fiatal labdarúgói rendre figyelemre méltó eredményeket érnek el. A második szerb labdarúgóliga bácskai csoportjában szerepelve a serdülő- és az ifjúsági csapat is a táblázat élén áll. Az U15-ös csapat pedig a bajnokság őszi részének a vége előtt az első két hely valamelyikére pályázik, ami biztosítaná számukra az első ligába jutásért folyó tavaszi rájátszást. A klub vezetői a jövőben még nagyobb hangsúlyt szeretnének fektetni a fiatal korosztályok, az utánpótlás nevelésére.

Az ifjúsági csapat, az 1998-as és 1999-es korosztály Matók Róbert vezetésével az első helyen van a bajnokságban, jó úton haladva ezzel a magasabb rangfokozatba jutás felé. A kiváló gárda néhány tagja már a felnőttcsapatban is bemutatkozhatott, ami biztató fejleménynek tekinthető az első csapat jövője szempontjából.

A kadétok együttese – a 2000-es és 2001-es korosztály – a második ligában az eddig lejátszott tíz bajnoki forduló során még nem talált legyőzőre. Ezzel most 12 ponttal előzik meg a második helyezett óbecsei riválisukat, illetve 14 ponttal a szabadkai Spartacust.

– Célunk az első ligába jutás, mégpedig azokkal a játékosokkal, akiket a saját labdarúgó-iskolánkban neveltünk, és akik már évek óta együtt játszanak, összeszokott gárdát alkotva – jelentette ki Goran Laličić edző. A sokéves kitartó munka meghozta eredményét, tette még hozzá. – Ezt a csapatot egy évvel ezelőtt sikerült még néhány olyan tehetséges játékossal is kiegészíteni, akik más környezetből érkeztek, de mostanra már kiválóan beépültek csapatunkba – mondta Laličić.

– A még fiatalabb korosztály, a 2002-ben és 2003-ban születettek a korosztályos ligában versenyezve tíz forduló után esélyesek az első két hely egyikére. A cél a tavaszi rájátszáson a bajnoki címért küzdeni – mondta Nagypál Tibor, a csapat edzője. Elmondta még, hogy egy összeszokott gárdáról van szó, a csapat gerincét a saját nevelésű játékosok alkotják, de más környezetben nevelkedett labdarúgók is szerepelnek a keretben. Ez az eddigi legeredményesebb csapata a TSC-nek ebben a korosztályban. Tavaly ez a gárda legyőzte otthonában a belgrádi Crvena zvezdát, idén nyáron pedig megnyerték a korosztályos TSC-kupát is. Ezen a tornán a topolyai csapat mellett a belgrádi Partizan, az újvidéki Vojvodina, a budapesti Ferencváros, a felcsúti Puskás Akadémia és a belgrádi Rad megfelelő csapata vett még részt.

Az első labdarúgó-egyesületet még 1912-ben alapították, amely 1913-ban TSC (Topolyai Sport Club) néven kezdte meg tevékenységét. A későbbiekben többször is nevet változtatott, majd 2013-ban, fennállásának századik évfordulója alkalmából vette fel ismét az eredeti nevét. A TSC labdarúgóklubban – melynek főtámogatója a Sat-Trakt Telekommunikációs Vállalat – hangsúlyozzák, hogy továbbra is nagy figyelmet szentelnek majd az utánpótlás nevelésének, a labdarúgó-iskola működtetésének, valamint az elkövetkező években szándékaik szerint még tovább fejlesztik majd a meglévő infrastruktúrát. Nem titkolt szándékuk a városi stadiont olyan hellyé változtatni, ahol további kiváló labdarúgókat tudnak majd kinevelni.