2024. április 19., péntek
LABDARÚGÁS - SPARTACUS

Országváltás a láthatáron

A szabadkai Spartacus labdarúgócsapata számára szerdán véget ért a kupaszereplés, a bajnokságban viszont egész jól áll az előző két idényben a kiesés ellen harcoló együttes, a 7. pozícióból várja a hétvégi, Metalac elleni idegenbeli derbit. A klub és a Szuperliga egyetlen magyar játékosa, Farkas Dániel készséggel állt rendelkezésünkre, amikor a kupabúcsú okairól érdeklődtünk nála, illetve azt is megosztotta lapunkkal, hogy klubjával a bajnokságban mindenképpen a felsőházban szeretnének zárni. Saját terveiről is beszélt az öt éve Szabadkán játszó futballista: elárulta, hogy semmiképp sem hosszabbítja meg nyáron lejáró szerződését, talán már a téli szünetben eligazol máshová, de legkésőbb nyáron biztosan távozik egy másik bajnokságba.

Kezdjük talán a legfrissebb eseménnyel: szerdán kikaptak Belgrádban a Voždovactól 1:0-ra, és kiestek a szerb kupából. Hogyan értékelné, mi okozta a vereséget?

– Szomorúak vagyunk, hogy kikaptunk. Az előző két idényben elődöntőben szerepeltünk, most is szerettünk volna legalább addig jutni. Az első félidőben nem ment úgy a játék, ahogy terveztük, talán közrejátszott az is, hogy több változás is történt a csapatban. A második félidőre aztán úgy futottunk ki, hogy mindent beleadtunk, de sajnos nem sikerült gólt szereznünk, így minimális különbséggel kiestünk a kupából. Én se tudom, mi lehetett az oka a gyengébb teljesítményünknek, meglehet, hogy a műfű, esetleg a bajnokságban kevesebb lehetőséghez jutó játékosok hiányzó meccsrutinja.

A Szuperligával már sokkal elégedettebbek lehetnek, az előző két évben a kiesés elkerüléséért küzdöttek, ebben az idényben 13 fordulót követően a felsőházba vezető 7. pozíciót foglalják el a tabellán. Mennyire sikerült eddig eleget tenni az elvárásoknak?

– Az elvárásoknak megfelelünk szerintem, mert azt tűztük ki célul, hogy a felsőházban szerepeljünk. Vasárnap megyünk a Metalachoz, ami számunkra igazi derbi lesz, mert ők is ugyanazért küzdenek, mint mi, és éppen három ponttal vannak mögöttünk. Mindent megteszünk majd a győzelemért, mert az nagyon sokat számítana. Utána jön Szabadkára az előttünk álló Mladost, ellenük is pozitív eredmény kell, hogy tartani tudjuk magunkat a célkitűzésekhez. Ezúttal mindenképp szeretnénk elkerülni a kiesés elleni harcot és az alsóházat is. Úgy érzem, hogy most jó csapatunk van, akad jó néhány nálunk gyengébb együttes, úgyhogy a felsőházba jutással – a bennmaradással meg végképp – nem lehet idén probléma.

A bajnokságban már túl vannak az alapszakasz harmadán, lassan féltávhoz érnek, 23 lőtt góllal a harmadik legeredményesebb csapat a Spartacus, a 24 kapott gól ellenben a legtöbb a ligában. Hatékonyabb védekezéssel a mostaninál jobb pozícióba is kerülhetnének. Min kellene változtatni, hogy kevesebb gólt kapjanak?

– Tavaly éppen fordított volt a helyzet: nem kaptunk sok gólt, de nem is rúgtunk sokat. Elment Kovačević, Milošević, Antonić, a védősorunk teljesen kicserélődött, én is a jobb oldalon játszom. A mostani védelemmel kell még foglalkozni, és aztán minden rendben lesz.

A saját teljesítményével mennyire elégedett?

– Őszintén megvallva, elégedett vagyok. Volt egy nagyobb sérülésem, ami miatt kihagytam egy hónapot, de úgy érzem, hogy kezdek szépen formába jönni, megpróbálok hétről hétre jobb teljesítményt nyújtani.

A címvédő Crvena zvezda vezet a Szuperligában. Mely csapatokban lát annyi potenciált, hogy harcban legyen velük a bajnoki címért?

– Az erőviszonyokat tekintve a Zvezda, a Vojvodina és a Partizan nagyjából egy szinten van, ha meg is védi címét a Zvezda, biztos nem fog utcahosszal nyerni. Idén sokkal kiegyenlítettebb csatára számítok, azt várom, hogy végig rájuk lesz tapadva a Vojvodina és a Partizan is. Most meg nem tudnám jósolni, hogy ki nyeri meg a bajnokságot.

Többször beszéltünk már arról, hogy szeretné magát más bajnokságban is kipróbálni. Nyáron lejár a szerződése, ha a klub valamennyi pénzt is szeretne látni a távozásából, még előtte el kellene engednie Önt. Lehet-e téli klubváltásra számítani, vannak-e esetleg konkrét megkeresései?

– Szerintem ha most lesz ajánlat akár Magyarországról, akár máshonnan, el fog engedni a szabadkai klub, mert bejelentettem már, hogy nem fogom meghosszabbítani a nyáron lejáró szerződésem. Itt vagyok öt éve, végképp eljött az ideje, hogy másik bajnokságba is belekóstoljak. Legkésőbb nyáron biztosan távozom. Első desztinációnak talán Magyarország felelne meg leginkább.