2024. március 28., csütörtök
BIRKÓZÁS

Tömeges emlékverseny

Tizenhat szerbiai klub 132 utánpótláskorú birkózójának részvételével tartották meg szombaton az I. Stipan Dora-birkózóemlékversenyt a szabadkai sétaerdei sportcsarnokban. Az előzetes elképzelések szerint a torna nemzetközi jellegű lett volna, a szlovákiai, a szlovéniai, a horvátországi és a bosznia-hercegovinai klubok azonban különböző okokra hivatkozva (már korábban elígérkeztek más versenyekre) lemondták a részvételt, a hét meghívott magyarországi egyesület pedig még két hete, a Magyarkanizsán megtartott Csaba Ferenc-emlékversenyen részvételükről biztosította Szántó Frigyest és a többi szabadkai edzőt és vezetőt, végül azonban egyikük sem jelent meg a tornán.

Stipan Dora 1935-ben született Zomborban. A város nevét viselő klubban 1952-től 1958-ig birkózott, majd pályafutását a Spartacusban folytatta, ahol 1968-ig versenyzett. A szabadkaiak színeiben először 1959-ben állhatott dobogóra a jugoszláv bajnokságon, ekkor az érem ezüst volt, majd 1961-től 1964-ig zsinórban négy alkalommal jugoszláv bajnoki címet nyert az 57 kilogrammosok kategóriájában. 1963-ban az isztambuli Balkán-bajnokságon bronzérmet nyert, az 1960-ban Rómában rendezett olimpiai játékokon pedig a 4. helyen végzett. 1963-ban Szabadka legjobb sportolójának bizonyult, és felkerült a XX. század száz legjobb szabadkai sportolójának listájára. 2012-ben hunyt el Szabadkán.

A szervezők az utóbbi pár évben anyagi okok miatt elmaradt korábbi Szabadka-kupa folytatásaként szervezték meg a tornát, melyet a főleg utánpótlás-korosztályokkal foglalkozó Doráról neveztek el. A birkózópalánták a szőnyegen, a szülők, edzők pedig a lelátón és a szőnyeg mellett igyekeztek kivívni a győzelmet. Ez persze nem mindenkinek sikerült, így egy-egy eredményhirdetés után volt, akiknél a mécses is eltört, ám az edzők hamar megvigasztalták a versenyzőket, hiszen ebben a korban kell megtanulni, hogy a vereség is a sport része.

Habár aranyérem nem jött össze, az összesített pontversenyt a két ezüstöt és nyolc bronzérmet szerzett Spartacus nyerte. Ahogy Andrija Romić, a klub alelnöke elmondta, itt nem is az eredmény volt a lényeg, sokkal inkább az, hogy a gyerekek birkózzanak, harcoljanak, küzdjenek egymással, szeressék meg ezt a sportágat. A magyarkanizsai Potisje kilenctagú csapata három első, valamint két-két második és harmadik helyet szerzett. Újhelyi Sándortól, a klub edzőjétől megtudtuk, hogy az eredmények megfelelnek az előzetes elvárásoknak, habár ha néhány mérkőzés jobban sikerül, akkor még jobbak is lehettek volna. Molnár Miklós, a Zenta Birkózóklub utánpótlásedzője ezúttal nem Pécsett, a Kárpát-medencei összmagyar nemzeti diákbajnokságon irányította a csapatot, a fiúk nagy része azonban Baranya megye fővárosában és a szlovéniai tornán szerepelt.

Nyolc versenyzővel érkeztünk, a mérleg pedig két első és négy harmadik hely. Mondhatni, elégedett vagyok, de nálam a birkózásban nincs olyan, hogy ennyi elég, hiszen mindig jobbat és jobbat szeretnék. Sajnálom, hogy a külföldi klubok nem vettek részt a tornán, ahogy több zentai és magyarkanizsai birkózó sem, mivel ők más tornákon szerepeltek – mondta Molnár.

A felsőhegyi Herculesben nemzedékváltás van folyamatban, így az egy ezüst- és két bronzérem jó eredményként könyvelhető el.

Szinte mindegyik utánpótlás-neveléssel foglalkozó hazai klub megjelent a szőnyegen, úgyhogy országos bajnokság szintű versenyt láthattunk. Közepes évünk van. Idén két versenyzővel három országos bajnoki címet szereztünk, ennél korábban szerepeltünk már jobban is, de a nemzedékváltás rányomja bélyegét az eredményekre. Az újabb generációkban kevesebb a gyerek, és valahogy nem annyira ügyesek, de azzal dolgozunk, amink van. Ez a maximum, amit kihúzhattunk a gyerekekből – mondta Kopasz Károly, a Hercules vezetőedzője.

Eredmények, 2007–2008-as korosztály, 23 kg: 1. Matija Petković (Fruškogorac), 2. Alen Salijević (Spartacus), 3. Verolin Kukač (Spartacus) és Kovács Tihamér (Spartacus). 26 kg: 1. Lengyel Kevin (Potisje), 2. Jovan Petaković (Fruškogorac), 3. Pósa Noé (Potisje) és Mihajlo Mitrović (Zenta). 40 kg: 1. Dušan Stokić (belgrádi Radnički), 2. Damir Dukdi (botosi Omladinac), 3. Csáki Márton (Zenta) és Aleksa Kujundžić (Spartacus).

2005–2006-os korosztály, 34 kg: 1. Simo Jovišić (zombori Soko), 2. Paróci Rajmond (Spartacus), 3. Berkec Dániel (Zenta) és Stefan Stojčić (Aleksandrovo). 41 kg: 1. Tóth Dániel (Zenta), 2. Nagy Kristóf (Potisje), 3. Marko Rodić (Partizan) és Milutin Krstović (Partizan). 50 kg: 1. Mladenović Ádám (Potisje), 2. Marko Bondžić (Spartacus), 3. Nikola Elezović (Novi Sad), Lukić Dávid (Zenta).

2003–2004-es korosztály, 37 kg: 1. Vámos Antal (Zenta), 2. Miljan Rajić (Velika Plana-i Zmajevi), 3. Luka Beljanski (moholi Partizan) és Aleksandar Berarov (botosi Omladinac). 43 kg: 1. Berec Dávid (Potisje), 2. Dragoljub Joldić (Novi Sad), 3. Nikola Karapandža (Soko) és Pócs Noé (felsőhegyi Hercules). 60 kg: 1. Vladimir Đakov (moholi Partizan), 2. Bogdan Stojčič (Novi Sad), 3. Uroš Krstin (Aleksandrovo) és Momčilo Gajić (šabaci Vitez).

2001–2002-es korosztály, 57 kg: 1. Darko Jović (Partizan), 2. Goran Mrkić (Soko), 3. Tomislav Remeš (Spartacus) és Strahinja Gari (Soko). 60 kg: 1. Aleksa Ilić (Crvena zvezda), 2. Uroš Rajić (Zmajevi), 3. Dragoljub Popetru (nagybecskereki Proleter) és Luka Tešanović (Novi Sad). 62 kg: 1. Branislav Ludoški (Proleter), 2. Igor Gavrilović (Partizan), 3. Lőrinc Norbert (Spartacus). 66 kg: 1. Jovan Marković (Partizan), 2. Pintér Viktor (felsőhegyi Hercules), 3. Miloš Dišić (Soko) és Milan Lovrić (Soko). 72 kg: 1. Uglješa Gajić (šabaci Vitez), 2. Bojan Đurđević (moholi Partizan), 3. Gima Seferdžan (Spartacus) és Mario Vuković (Hercules). 85 kg: 1. Ilija Petrović (Vitez), 2. Veljko Petaković (Soko), 3. Muhi Kornél (Spartacus) és Dragan Mirković (Spartacus).

1999–2000-es korosztály, 85 kg: 1. Strahinja Jermanović (valjevói Mladost), 2. Tacsi Krisztián (Spartacus), 3. Nikola Šarac (Partizan).

Csapatban: 1. Spartacus 49, 2. Partizan 31, 3. Potisje 29 pont stb.