2024. március 29., péntek
KOSÁRLABDA

Đilas lemondott, decemberben elnökválasztás

Dragan Đilas már a riói olimpia után, amikor a férfiválogatott ezüstérmes, a női pedig bronzérmes lett, jelezte, hogy nem kívánja kitölteni teljes mandátumát a Szerbiai Kosárlabda-szövetség (KSS) élén, s még ebben az évben lemond az elnöki posztról. Ezt hivatalosan szombaton, a KSS ülésén tette meg, ahol hivatalosan is bejelentette, a jövőben nem vállalja az elnöki tisztséget. Đilast 2011-ben nevezték ki a KSS élére, s az ő elnökösködése alatt a férfiválogatott 2014-ben világbajnoki ezüstérmes lett, valamint Rióban is a második helyet szerezte meg, tavaly pedig az Európa-bajnokságon az elődöntőig jutott. A nők 2015-ben megnyerték a kontinensbajnokságot, az idén pedig olimpiai harmadikak lettek.

Hat év után úgy döntöttem, hogy elég volt, mivel őszintén úgy gondolom, hogy eljött az idő, hogy egy új ember kerüljön a szövetség élére, aki tele van energiával, akinek vannak új ötletei, hogy folytassa azt az utat, amit mi elkezdtünk hat évvel ezelőtt” – mondta Đilas.

Az új elnök megválasztására december közepén kerül majd sor: Dragan Gačić, a közgyűlés elnöke a sajtó érdeklődésére közölte, minden pályázónak a közgyűlés 32 tagja közül hétnek a támogatói aláírását kell átadnia.

Az Euroliga 4. fordulójának eredményei: Galatasaray–Fenerbahçe 87:103, Žalgiris–Maccabi 74:87, Panathinaikosz–Crvena zvezda 70:59, Barcelona–Brose Bamberg 78:74.

A sorrend: Fenerbahçe és CSZKA Moszkva 4 győzelem/0 vereség, Real Madrid, Olimpiakosz, Panathinaikosz 3 győzelem/1 vereség, Maccabi, Darüşşafaka, Crvena zvezda, Barcelona, Baskonia, Armani 2 győzelem/2 vereség, Brose Bamberg, Efes, Žalgiris 1 győzelem/3 vereség, UNCS és Galatasaray 0 győzelem/4 vereség.

Az Adriai Liga hétvégi eredményei: Krka–Zadar 80:79, Cibona–FMP 87:68, Partizan–Budućnost 61:64.