2024. április 25., csütörtök
KÉZILABDA

A címvédőt is legyőzte a Győr

Harmadik mérkőzését is megnyerte a Győri Audi ETO KC a női kézilabda Bajnokok Ligájában: a magyar csapat pénteken a címvédő CSM Bucureşti otthonából hozta el a két pontot. Az ETO az első két fordulóban remekelt, előbb könnyedén verte a vendég dán Midtjyllandot, majd Oroszországban a Rosztov Dont győzte le nagyszerű hajrával. A bukarestiek – akik az előző sorozat döntőjében éppen a győrieket győzték le hosszabbítás után hétméteresekkel – a nyitókörben nyertek a rosztoviak ellen, de aztán kikaptak Dániában.

A mérkőzést jól kezdte a magyar csapat, az első félidő közepéig többször vezetett egy-egy góllal, sőt a 16. percben kettővel is. Ekkor azonban megtorpant, a nagyobb sebességre kapcsoló hazai együttes emberelőnybe került, majd sorozatban lőtte góljait, míg a győri helyzetek ekkor kimaradtak. Ambros Martín vezetőedző a 20. percben időt kért, mert csapata 5:7-ről egymás után négy gólt kapott. Ez sem segített azonban, mert határozottan zárt a bukaresti védelem, miközben a Győr támadásban pontatlan volt, ráadásul megint – többször is – emberhátrányba került. A különbség a 26. percre négytalálatnyira nőtt (12:8), ami egy-egy újabb góllal a szünetig meg is maradt.

A második félidő hazai találattal indult, de aztán Eduarda Amorim pontos lövéseivel lendületbe hozta csapatát, amely előbb közelebb zárkózott (14:12), majd a 40. perc végén egyenlített (16:16). Sőt, kettővel később 6:7-es állás után először visszavette a vezetést. Több gólváltást követően nemsokára kettőre, majd háromra nőtt a különbség a győriek javára, ami a végéig meg is maradt. A második félidőben sokkal lendületesebben kézilabdázott a győri csapat, védekezésben és támadásban is nagyon jó teljesítményt nyújtott, ennek volt köszönhető, hogy ezt a harminc percet 18:11-re megnyerte, továbbá annak, hogy Kiss Éva a kapuban remekelt. Bódi Bernadett hat, Amorim és Heidi Løke öt-öt góllal vette ki a részét a sikerből. A játékosok pár perccel a mérkőzés vége után a magyar szurkolók szektorába felmenve köszönték meg a buzdítást.

Női BL, 3. forduló, C csoport: CSM Bucureşti (román)–Győri Audi 24:27 (13:9), Rosztov Don (orosz)–Midtjylland (dán) 26:20. A sorrend: 1. Győr 6, 2. Rosztov Don 2 (74:72), 3. Bucureşti 2 (69:72), 4. Midtjylland 2 (63:78).

A másik magyar együttes, a Ferencváros hazai pályán legyőzte a német HC Leipzig együttesét a női kézilabda Bajnokok Ligájában. Az FTC az első fordulóban meglepetésre elhozott egy pontot Szkopjéból, majd hazai pályán 9 góllal legyőzte az orosz Asztrahanocskát. A Dabason rendezett találkozót nem kezdte jól a zöld-fehér együttes, a lipcseiek ragadták magukhoz a vezetést, s a szünetig csupán egygólos előnyt tudott kiharcolni az időközben fordító Ferencváros. A második játékrészben lépésről lépésre növelte a különbséget a hazai gárda, s végül négy góllal nyerte meg a találkozót.

B csoport: FTC-Rail Cargo Hungaria–Leipzig (német) 26:22 (12:11), Asztrahanocska (orosz)–Vardar Szkopje (macedón) 26:31. A sorrend: 1. Vardar 5 (99:77), 2. Ferencváros 5 (85:72), 3. Asztrahanocska (orosz) 2, 4. Leipzig 0 pont.

A csoportok első három helyezettje jut a középdöntőbe, a negyedikek az EHF-kupa 16-os csoportkörében folytatják szereplésüket.

Szegedi bravúr a Veszprém ellen

A MOL-Pick Szeged nagy csatában 26:23-ra legyőzte vendégét, a címvédő Telekom Veszprém csapatát a férfikézilabda NB I. rangadóján. Az egyformán Bajnokok Ligája-szereplő, az NB I.-ben eddig százszázalékos két csapat kora délutáni mérkőzésén a vendégek tartalékosan álltak ki, többek között Gulyás Péter és Iváncsik Gergő sem lépett pályára. Jól kezdtek a hazaiak, az 5. percben már 3:1-re vezettek, a szegedi kapus, José Manuel Sierra és a védelem is remekelt az első szakaszban. Lassan ébredt a címvédő, ám miután sikerült felzárkóznia, ismét iramot váltott a Tisza-parti gárda, amely a 17. percre 9:6-ra húzott el. Sok cserével és időkéréssel tért magához a Veszprém, így sikerült egyenlítenie (10:10). Emberelőnyben büntetőt rontott a Szeged, ám végül minimális előnnyel vonulhatott el pihenőre. A második félidő elején újból a hazaiak irányítottak, és visszaállították korábbi előnyüket. A sérüléséből felépült Nagy László beállásával sem lettek hatékonyabbak a veszprémi támadások, negyedórával a vége előtt már 22:18 volt az állás, ráadásul Momir Ilićet kiállították a Veszprémből. Aztán lassan összeállt a jól teljesítő vendégsor, megkezdődött a felzárkózás, az 52. percben 22:21 lett az állás, amikor időt kértek a hazaiak. A kritikus szakaszban Ilić hétméterest hagyott ki, a csereként beállt hazai kapus, Marin Šego pedig továbbra is remekelt. A záró négy perc 24:21-ről indult, nagyon keményen játszott mindkét oldal, ám a veszprémiek két támadást is kihagytak, így nem volt esélyük a pontszerzésre. Az örökmérlegben ez volt a 170. mérkőzése a két elitcsapatnak, s 45. alkalommal győzött a Szeged, 9 döntetlen és 116 veszprémi siker mellett. Az alapszakasz után az első két helyezett oda-vissza vágós döntőt vív majd.