2024. április 25., csütörtök

Porhótól Szabadkáig

Ma, szombaton Pataki-gyűrű díjátadó és gála – Csütörtökön kezdődött Szabadkán a Délvidéki Magyar Színjátszás Napja

A rendezvénysorozat első napján a Kortárs Vajdasági Magyar Szerzők Felolvasószínháza zajlott a Danilo Kiš Ifjúsági Klubjában, azaz a Raktárban. Az élménydús és szórakoztató esten a közönség két drámával ismerkedhetett meg, amelyek után vitafórum zajlott, a vitaindítók László Sándor és Oláh Tamás voltak, a moderátor pedig Husnyák Andrea. Ahogyan az hallhattuk, a felolvasószínház eleve vita tárgyát képezi, hiszen egyesek félkész-, míg mások önálló színházi műfajnak tekintik, de ez nyilván a felolvasószínház formájától is függ:

– A felolvasószínház mindenképpen egy remek kísérlet arra, hogy a színházak úgymond nagyobb kockázat nélkül kipróbálják a kortárs szerzők műveit. Ugyanakkor lehetőséget ad a szerzőnek, hogy megfigyelje, hogyan hangzik a drámája élőben, színészekkel eljátszva – hallottuk Husnyák Andreától.

Az est folyamán először Szegedi Szabó Béla Hangyabefőtt című mesedrámáját Mezei Kinga rendezésében láthattuk. A szereplők Balázs Áron, Greguss Zalán, Ozsvár Róbert, Mezei Zoltán, Huszta Dániel, Kocsis Endre, Szilágyi Áron, Dimitrov Nikoletta, Szecsei Tamás, Béres Márta, Sziráczky Katalin, Török Arnold és Vicei Natália volt, míg a zenei közreműködő Brestyánszki Bernadett. A szerző elmondása szerint a mű eredetileg meseregénynek készült, néhány hónapja lett kész, de átdolgozta színdarabbá. A mesedráma egyebek közt Porhó idillikus világát mutatja be, ahol virágoznak a biciklik, közben útra kelünk egy hangyásszal és fura társaságával, akiket galád kalózok üldöznek, de ahogyan azt a vitafórumon hallhattuk, a mese rávilágíthat akár a földi Paradicsom elvesztésére és arra is, hogy az élet egy utazás.

A felolvasószínház második részeként a közönség Kucsov Borisz Félelem és reszketés Szabadkán képregénydrámáját tekintette meg Forgács Péter rendezésében. A szereplők Ralbovszki Csaba, Magyar Attila, Czumbil Orsolya, G. Erdélyi Hermina, Ábrahám Izsák, Pesitz Mónika, Csernik Árpád, Körmöci Petronella és Vajda Stella voltak. Ahogyan az az értékelésből is kiderült, egyfajta vajdasági poszt-apokaliptikus pszichedelikus képregényszínházat láthattunk, amely egy erős tárdadalomkritikát és egy univerzális közérzetet fogalmaz meg, miközben előjön egyebek közt a Thompson-féle Félelem és reszketés Las Vegasban világa, Csáth Géza A varázsló kertje, valamint a szabadkai hétköznapok jól ismert „jellegzetességei”, például a főtéren gyakran látható buborékokat eregető „Pókember”.

A bemutatott művek kapcsán László Sándor kiemelte, hogy teljesen más csupán elolvasni a szöveget, mint színpadon is látni:

– A darabhoz erősen hozzátartozik a színház. A megírott mű alapanyag a rendező és a színészek kezében. Ha a rendező tud mit kezdeni az írott művel, akkor az a hibái ellenére is jónak számít. Nem éreztem úgy, mintha felolvasószínházban lennék. Mindkét mű esetében az író és rendező egymásra találásának jó példáját láthattuk – hallottuk László Sándortól.

A vitafórumon több színházi szakember is jelen volt, egyebek közt Radnai Annamária, aki a drámapályázatra beérkezett művek elbírálásában vett részt:

– Míg Szegedi Szabó Béla Hangyabefőtt című drámája mellett az döntött, hogy egy magas szintű irodalmi alkotásról beszélhetünk, addig Kucsov Borisz Félelem és reszketés Szabadkán művének a színpadi erényei mutatkoztak meg. Egyébként több beérkezett darab is a kortárs rossz közérzetről szólt – tudtuk meg Radnai Annamáriától.

A két darabról fiatal dramaturghallgatók írtak elemzést, így Nagy Mihály és Dallos Máté is kifejtették gondolataikat a művek kapcsán.

A Felolvasószínházat a Vajdasági Képzőművészeti Kör jótékonysági akcióval egybekötött kiállítása előzte meg. A tárlaton megtekintett festményeket meg lehetett vásárolni, a befolyt összeget pedig a magyarkanizsai Együtt Veled – Értük Értelmi és Testi Fogyatékosok Érdekeit Védő és Segítő Egyesület, valamint a Magyarkanizsa Községbeli Szociális Védelmi Szolgáltató Központ védenceinek javára fordítják. A kiállítást Kerekes Sándor nyitotta meg.

A Felolvasószínház szünetében a fogyatékkal élők alkotta Mázlisták társulat Időtlenek című tizenöt perces előadását láthattuk. A figyelemre méltó és kiemelkedő alkotás szereplői merészen és őszintén szóltak önmagukról, a szerelemről, a hitről és az életükről. Tandi Andrea, az egyesület igazgatóbizottságának elnöke arról szólt, hogy szeretnék segíteni a Mázlisták társulat működését. Az előadást Mácsai Mónika és Oláh Tamás rendezte.

Ma, szombaton a szabadkai Jadran színpadon kerül sor gálaműsor keretében a Pataki-gyűrű díj győztesének kihirdetésére. A jelöltek: Crnkovity Gabriella, Mezei Kinga, Lőrinc Tímea, Magyar Attila és Pálfi Ervin színművészek.