2024. március 28., csütörtök

Áttörni a falakat

Vajdasági magyar könyvek bemutatója volt Baján – Közel vagyunk, mégsem ismerjük elégé egymást – fogalmazott az est szervezője

Csütörtökön a bajai Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központban tartott bemutató estet az újvidéki Forum Könyvkiadó Intézet. Elsőként az intézet egy kiadványát, Silling Léda Piacok, vásárok, emberek című néprajzi tanulmánykötetét mutatta be Kothencz Kelemen néprajzkutató. Ezt követően Virág Gábor, a Forum igazgatója és Brenner János szerkesztő beszéltek a könyvkiadó intézet tevékenységéről és kiadványairól.

A Forum nagy örömmel tett eleget a bajai könyvtár meghívásának, mert fontosnak tartják a magyarországi jelenlétet, mondta el lapunknak Virág Gábor.

– Egyrészt bemutattuk Silling Léda könyvét, másrészt viszont igény mutatkozott arra, hogy a többi kiadványukról is ejtsünk néhány szót, és bemutassuk a kiadó működését, profilját. Nagy örömmel tettünk eleget a meghívásnak, mert fontosnak tartjuk, hogy Magyarországon is tudjanak a kiadóról, valamint azt is, hogy szerzőinknek sikerüljön áttörni azt a falat, ami Magyarország és Vajdaság között létezik. Elég nehéz ismerté tenni a szerzőket Magyarországon, ezért próbálunk megragadni minden alkalmat arra, hogy népszerűsíthessük őket. Persze, ehhez sokkal komolyabb marketingeszközökre is szükség lenne, amit a mi lehetőségeink nem engednek meg. Épp ezért nagyon jó lehetőség számunkra, hogy egy-egy magyarországi településen beszélhetünk a szerzőinkről, kiadványainkról – mondta el az igazgató, majd sikerként számol be arról, hogy kiadványaik már Magyarországon is megrendelhetők.

– Kiadványaink elsősorban a Líra könyvesboltokban, illetve a lira.hu honlapon keresztül szerezhetők be. Rendszeresen járunk velük Budapestre a könyvhétre, a könyvfesztiválra, emellett Szeged és Pécs azok a városok, ahova elég sűrűn sikerül eljutnunk. Év közben is igyekszünk eljutni olyan kisebb városokba, ahol még nem hallottak rólunk – fogalmazott Virág.

Silling Léda könyvének és a Forum kiadónak a bemutatását Bruzlai Czifra Erika, az Ady Endre Városi Könyvtár és Művelődési Központ művelődésszervezője szervezte. Bruzlai Czifra maga is vajdasági származású, így fontosnak tartja, hogy a bajaiak megismerjék a vajdasági magyar kultúrát.

– Bajáról és a környékéről nagyon sokan járnak Erdélybe és ismerik az ottani kultúrát, minden szempontból. Erdély nagyon távol esik Bajától, viszont Zombor és Szabadka itt vannak a határ másik oldalán, mégis szinte semmit sem tudnak az ottani képzőművészetről, irodalomról, stb. Épp ezért gondoltam, hogy érdemes utakat szervezni oda, megnézni a magyar nyelvű emlékeket és a magyar történelemhez kapcsolódó dolgokat. A kirándulások mellett könyvbemutatókat, irodalmi esteket szervezünk, amelyeken a Vajdaságról beszélünk. A lényeg, hogy az itteniek megismerjék ezt a részét is a magyarságnak, mert úgy látom, hogy nagyon keveset tudnak róla – mondta el a művelődésszervező.