2024. április 18., csütörtök

Irodalmi vulkánkitörés a triszkaidekafóbia jegyében

Jövő csütörtökön, pénteken és szombaton tizenharmadik alkalommal rendezik meg a zEtna irodalmi fesztiválját

A zEtna XIII. (Triszkaidekafób) Irodalmi Fesztiválja, avagy a Kimondhatatlan körülírása elnevezésű rendezvényt a tizenhármas számtól való félelem jegyében szervezik meg. A rendezvénysorozat november harmadikán, csütörtökön kezdődik, s a korábbi évekkel ellentétben a fesztivál nyitónapján jóval gazdagabb programmal: két beszélgetéssel és egy zenei programmal várják az érdeklődőket.

Az idei összművészeti kavalkád során a következő kortárs irodalmárok lesznek a fesztivál vendégei: Vasagyi Mária, Fekete J. József, Szögi Csaba, Bíró Tímea, Csernik Attila, Csorba Béla, Sári László, Virág Zoltán, Sinkovits Péter, Laslo Blašković, Vékás Éva, Rajsli Emese, Sirbik Attila, Orcsik Roland, Keresztury Tibor, Józsa Márta, Végel László és Radics Viktória. Az irodalmi kínálat mellett igazi zenei ínyencségeket is megkóstolhatnak az érdeklődők. Csütörtökön este a Raffai Éva – Halász Arnold ének–zongora-duó koncertjét szervezik meg a Zentai Alkotóházban, másnap pedig Balogh Virág László, zentai zenész és dalszerző, a zentaiak által jól ismert dalait gondolja újra a Balogh Virág László, Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Szerda László és Verebes Ernő alkotta zenei formáció, míg a fesztivál utolsó napján az Ács Oszkár, Lengyel Zoltán, Orcsik Roland és Szokol Szilárd összetételű Lajka brutal-oral waltz band fellépését tekinthetik/ hallgathatják meg a fesztivál látogatói.

A hagyományokhoz híven több kísérőrendezvényt is szerveznek az irodalmi fesztivál égisze alatt.

November 3-án, csütörtökön este fél nyolctól, a Szabadkai Városi Könyvtárban létesít Keleti társalgót Sári László és beszélgetőtársa, Sinkovits Péter. Másnap, pénteken délben a Zentai Gimnázium diákjai előtt Nagy Abonyi Árpád beszélget majd Végel Lászlóval, ugyanezen a napon este fél nyolctól az adai Szarvas Gábor Könyvtárban az Ex-Syposion holdudvarához tartozó irodalmárok ((Bozsik Péter, Józsa Márta, Nagy Abonyi Árpád és Radics Viktória) mutatják be tematikus összeállításukat, a Bácskatájat.

Beszédes István szerint a körülöttünk uralkodó mind inkább összeérő magányosságban, ahogyan a jó kertszomszédok közötti kerítésen is, szerencsére hagyva van egy kiskapu, amelyet szükség esetén igénybe lehessen venni.

– Az íróember is magányos. Az írás magányos tevékenység. De amikor egy ilyen rendezvényen összeszorulnak ezek a magánterületek, kinyílik és talán évekig nyitva marad egy-egy kertkapu. Az olvasás is magányos tevékenység. De ha az olvasó elfogadja az invitálást irodalmi közönségrendezvényekre, alkalma nyílik belépni ebbe a személyes, jószomszédi belső kertrendszerbe – ecsetelte, s megjegyezte azt is, hogy a zEtna soron következő, triszkaidekafób rendezvényén erre is egy kiváló, új alkalom kívánkozik.

Az Ex Symposion és a Forum Könyvkiadó Intézet közreműködésével megrendezésre kerülő fesztivál s kísérőrendezvényei a Nemzeti Kulturális Alap, a Tartományi Művelődési és Tájékoztatási Titkárság, a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Közösségi Titkárság, a Bethlen Gábor Alap, és Zenta Város Önkormányzata támogatását is élvezik. A rendezvény társszervezője a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

A zEtna XIII. (Triszkaidekafób) Irodalmi Fesztiváljának a programja:

November 3., csütörtök, 18.00–21.00 óra. Zentai Alkotóház.

Tündérkalauz. Benne: [18.00] Bíró Tímea és Szögi Csaba dialógusa, [19.00] Vasagyi Máriával Fekete J. József beszélget; [20.00] A Raffai Éva – Halász Arnold ének–zongora-duó koncertje.

Csütörtök, 19.30 óra. Városi Könyvtár. Szabadka.

Keleti társalgó. Sári Lászlóval Sinkovits Péter részvételével.

November 4., péntek, 12.00 óra. Zentai Gimnázium.

Időírás irodalommal. Végel Lászlóval Nagy Abonyi Árpád beszélget.

Péntek, 17.00–21.00. Zentai Alkotóház.

Orális élvezetek. [17.00] Csernik Attila kiállítását felvezeti Szarka Mándity Krisztina, a képzőművésszel Virág Zoltán beszélget, [18.00] Sári Lászlóval Sinkovits Péter, [19.00] Csorba Bélával Virág Zoltán beszélget. [20.00] Balogh Virág László, Zoran Dukić, Miroslav Jovančić, Szerda László és Verebes Ernő koncertje.

Péntek, 19.30 óra. Szarvas Gábor Könyvtár. Ada.

Bácskatáj. Bozsik Péter, Józsa Márta, Nagy Abonyi Árpád és Radics Viktória beszélgetése az Ex Symposion tematikus száma felett.

November 5.,szombat, 16.00–21.00. Zentai Alkotóház.

Brutal-oral waltz. [16.00] Laslo Blaškovićtyal, Vékás Évával Rajsli Emese beszélget, [17.00] Sirbik Attilával Orcsik Roland párbeszél, [18.00] Keresztury Tiborral Józsa Márta és [19.00] Végel Lászlóval Radics Viktória beszélget. [20.00] A Lajka együttes (Ács Oszkár, Lengyel Zoltán, Orcsik Roland és Szokol Szilárd) brutal-oral waltz koncertje.

A zEtna fesztiváli társszervezői a Vajdasági Magyar Művelődési Intézet és a Thurzó Lajos Művelődési-Oktatási Központ.

Közreműködő partnerei az Ex Symposion és a Forum Könyvkiadó Intézet.