2024. április 25., csütörtök
KANADA–EURÓPAI UNIÓ

Megvan a szabadkereskedelmi megállapodás

Aláírta a Kanada és az Európai Unió között létrejött szabadkereskedelmi és partnerségi megállapodást (CETA) Donald Tusk, az Európai Tanács elnöke, Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke, Robert Fico, az Unió soros elnökségét betöltő Szlovákia kormányfője és Justin Trudeau kanadai miniszterelnök Brüsszelben vasárnap.

A szabadkereskedelem és a globalizáció százmilliókat védelmezett meg az éhezéstől és a szegénységtől, az emberiséget pedig az ellentétek uralkodóvá válásától – jelentette ki Donald Tusk a csúcstalálkozót követően. Hangsúlyozta, a szabadkereskedelem hiánya elszigeteltséghez és protekcionizmushoz, majd pedig nemzeti egoizmushoz vezet, és erőszakos ellentéteket eredményezhet.

– Meg kell értetni az emberekkel, hogy a megállapodás az ő érdekeiket szolgálja és nem kizárólag a vállalatokét. A nehezen létrejött megállapodás azt mutatja, hogy a nyugati országok összetartásának felbomlása nem lehet követendő irány – tette hozzá az uniós tanács elnöke.

Justin Trudeau kijelentette, a történelmi jelentőségű megállapodás az aláíró országok valamennyi polgárának jobb jövőt biztosít. Az egyezmény legalább 20 százalékkal növeli meg a partnerországok kereskedelmét és dollármilliárdokkal járul hozzá gazdaságuk fellenditéséhez. Emellett szélesebb piaci hozzáférést és nagyobb gazdasági fejlődést biztosít, valamint serkenti a munkahelyteremtést – tette hozzá.

Jean-Claude Juncker elmondta: a hosszan elnyúló tárgyalásokat követően az uniós tagállamok érzékenységét kezelő szabadkereskedelmi megállapodás végül megnyitja a kanadai szolgáltatások piacát az európai vállalatok előtt, és befektetésre ösztönöz. Az egyezmény létrejötte példaként szolgál majd a többi, mintegy húsz, megegyezésre váró szabadkereskedelmi és politikai megállapodás számára is – tette hozzá.

Federica Mogherini, az EU kül- és biztonságpolitikai főképviselője fontos lépésnek nevezte az egyezmény aláírását, amely segíti és fellendíti az európai és a kanadai gazdaságot.

A kereskedelem leegyszerűsödik, a vállalatok újabb piacokat próbálhatnak ki, és munkahelyeket teremthet a felesleges költségek lefaragása, az egymást átfedő bürokrácia megszűnése által – mondta a főképviselő.

Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke közleményében hangsúlyozta, hogy a Kanadával megkötött megállapodás egy jó, modern és előremutató együttműködés kezdete, eloszlatva az előzetesen hangoztatott aggodalmakat. Az Unió nem fordíthat hátat a világnak – fogalmazott. Európa elkötelezett, hogy értékeinek megőrzése mellett együttműködjön partnereivel, új lehetőségeket teremtve polgárai, valamint vállalatai számára – mondta a parlamenti elnök.

Hosszas egyeztetést követően hagyta jóvá szombaton az Európai Unió mind a 28 tagállama a szabadkereskedelmi egyezményt alkotó dokumentumok összességét.

A CETA a várakozások szerint a vámok, illetve a gazdasági kapcsolatok további mélyítését hátráltató más akadályok lebontása révén elősegíti a növekedést és a munkahelyteremtést az Európai Unióban és Kanadában is. Az ellenzők szerint ugyanakkor az egyezmény általános deregulációt von majd maga után, és korlátozza a nemzeti kormányok mozgásterét.

A CETA nem kényszeríthet egyetlen tagállamot sem arra, hogy bármilyen szabályozási kérdésben – legyen az környezetvédelem, élelmiszer-biztonság, közszolgáltatás vagy közbeszerzés – bármilyen változtatást végezzen.

Az élelmiszer-biztonsági, a fogyasztóvédelmi, a vízgazdálkodási kérdések is nemzeti hatáskörben maradnak. A génmódosított termények szabályozását semmilyen veszély nem fenyegeti, mivel biztosíték van arra, hogy az európai piacon bevezetendő termékek esetében csak akkor állítható ki engedély, ha az az előzetes egészségügyi és egyéb vizsgálatokon megfelelt.