2024. március 29., péntek

„Amerika dönti el, ki lesz nálunk hatalmon”

Vedrana Rudan szerint „Szerbia is hamarosan az EU gyarmata lesz, mint Horvátország"

A belgrádi könyvvásáron dedikálta könyveit Vedrana Rudan horvát írónő, aki szerint Szerbiában többet olvasnak az emberek, mint hazájában. Mint mondta, Belgrádban vasárnap is talált nyitva tartó könyvesboltot, ilyesmit Zágrábban nem tapasztalt, az ottani könyvkiállításokon pedig az emberek általában kifestős könyvet vásárolnak a gyerekeiknek, s nem irodalmat, tette hozzá.

Beszélt a balkáni mentalitásról is. Véleménye szerint nem szabad elfogadni magunkról azt, hogy vadak és erőszakosak vagyunk, csak azért, mert mások ezt mondták. Svédországban jegyzik ma a nők ellen elkövetett erőszakos cselekedetek legnagyobb számát, tette hozzá, csak erről a régióban nem sokat hallani, mert senki sem hajlandó megnézni, „mi is történik a saját udvarán túl”.

Rudan szerint a szerbiai meg horvátországi politikai eliteket voltaképpen nem mi választjuk, hanem az USA.

– A politikai vezetőséget nem mi választjuk. Mi azok közül választunk, akiket Amerika felkínál nekünk. Ezért van az, hogy a legjobbak közülünk nem is tagjai a politikai elitnek. Kolinda Grabar Kitarovićot sem én választottam, hanem a NATO. A szerbek és a horvátok akkor veszekednek egymással, amikor az az USA-nak megfelel. Horvátország ma voltaképpen az Európai Unió gyarmata és a NATO katonai bázisa. Ez lesz Szerbiából is – adott hangot véleményének az írónő.