2024. április 19., péntek

Ki tervezett merényletet a kormányfő ellen?

Ha a biztonsági szolgálat nem képes felderíteni a kormányfő elleni merényletkísérlet hátterét, az alkalmatlan embereknek távozniuk kell

Fegyvereket tartalmazó ládákat találtak a JNA sugárút és a Jakov Galuš utcák kerszteződésénél Belgrádban, Aleksandar Vučić miniszterelnök édesapja házának közelében, ahol a kormányfő is gyakran tartózkodik.

A kereszteződésben  a terepi viszonyok miatt nagyon lassan, óránkénti 10 kilométeres sebességgel lehet haladni. A megtalált ládákban volt egy kézi gránátvető, amely tankok, páncélozott járművek és golyóálló autók kilövésére is alkalmas. Ezen kívül 4 kézigránátot, 100 darab 7,62 milliméteres puskagolyót, 5 gépfegyver töltényt és még 15 ismeretelen töltényt találtak a helyszínelők. Minden jel arra utal, hogy a miniszterelnök ellen készültek merényletre az elkövetők.

Ma reggel Nebojša Stefanović belügyminiszter a helyszínre sietett, s kijelenette: a biztonsági szolgálat feladata, hogy felderítse a merényletkísérlet hátterét. Azt is elmondta, amennnyiben a szakemberek nem képesek elvégezni a munkájukat, távozniuk kell... Bejelentette, hogy Aleksandar Vučićot és családját biztonságos helyre szállították.

Folynak a találgatások azzal kapcsolatban, hogy ki készült a merényletre és mi lehet ennek a hátterében. Az egyik feltevés szerint Vučić azzal, hogy  a Milo Đukanović ellen tervezett támadásban együttműködött a podgoricai hatóságokkal, növelte saját személyes biztonsága veszélyeztetésének a kockázatát. Egy másik feltevés szerint akár a külföldi titkosszolgálatok is állhatnak az ügy hátterében.

Ivica Dačić első kormányalelnök arra figyelmeztetett, hogy sokaknak nem  tetszik Szerbia katonai semlegessége. Szerbia nem fog belépni a NATO-ba és más katonai csopotosuláshoz sem csatlakozik. Partneri viszonyt kíván ápolni mind Oroszországgal, mind a Nyugattal. E kijelentések hátterében az a hír állhat, hogy az utóbbi időben a biztonsági szolgálat szerint megnövekedett a nyugati és az orosz titkosszolgálatok tevékenysége Szerbiában.