2024. április 19., péntek

Megemlékezések az 1944-es áldozatokról

A Vajdasági Magyar Szövetség szervezésében az 1944-es áldozatok tiszteletére az alábbi helyszíneken és időpontokban tartanak megemlékezéseket:

OKTÓBER 30.: Óbecsén 9 óra 30 perckor a két szentmise között koszorúzást tartanak a belvárosi templomkertben. Újvidéken 13 óra 30 perces kezdettel kegyeleti szertartást, majd koszorúzást tartanak a Futaki úti temető egykori katonatemetői részében. Piroson 15 órától istentisztelet lesz a református templomban, majd ezt követően koszorúzást tartanak a református temetőben.

OKTÓBER 31.: Adorjánon a megemlékezés és koszorúzás a katolikus temetőben lesz 14 órai kezdettel. Péterrévén két megemlékezés lesz, az első koszorúzás 13 órai kezdettel lesz megtartva a temetőben, majd 18 órakor szentmise és koszorúzás lesz a templomkertben.

NOVEMBER 1.: Horgoson 14 órakor szentmisét tartanak a temetőben, majd 15 órakor megemlékezés lesz az áldozatok tiszteletére állított emlékműnél a temetőben. Martonoson 15 órai kezdettel tartanak megemlékezést a katolikus temetőben. Bácsföldváron 14 órai kezdettel lesz emlékezés az 1944-es áldozatokra a katolikus temetőben. Óbecsén a megemlékezés a Belvárosi katolikus temetőben a kopjafánál lesz 15 órakor. Zentán 15 órakor szentmisét tartanak a Felsővárosi köztemető kálváriadombján, majd 16 órakor alkalmi műsor és koszorúzás kezdődik. Temerinben 16 órakor tartanak megemlékezést a Nyugati temetőben a kopjafánál.

NOVEMBER 2.: Csantavéren 9 órakor szentmise lesz a Nagytemetőben az emléktáblánál, 10 órakor pedig megemlékezés az 1944 őszén elhurcolt és kivégzett csantavéri lakosokra. Bajmokon 11 órakor tartanak megemlékezést az Akácfa emléktemetőben. Szabadkán 14 órai kezdettel tartanak megemlékezést a Zentai úti temetőben a Vergődő madárnál az 1944–45-ben ártatlanul kivégzett áldozatokról. Moholon 9 órai kezdettel szentmise lesz a katolikus temetőben, azt követően megemlékezés ugyanott. Magyarkanizsán a megemlékezést a Nagytemetőben 15 órai kezdettel tartják meg (két helyen van koszorúzás). Szenttamáson a megemlékezést és a koszorúzást 13 óra 30 perces kezdettel tartják meg a katolikus temetőben a keresztnél. A műsort követően koszorúzás lesz az elesett honvédek sírjánál is.