2024. március 28., csütörtök

Fiataloknak a vállalkozásról

Nemzetközi műhelymunka zajlott Kishegyesen – Nyolc országból 42 fiatal vett részt az egyhetes foglalkozáson

A kishegyesi Kátai-tanya sok érdekes tábornak és műhelymunkának biztosít helyszínt. Tegnap egy nemzetközi ifjúsági program fejeződött be itt, amelynek 8 országból érkeztek a résztvevői. A fiatalok különböző műhelymunkákon vettek részt, azzal a céllal, hogy megismerjék a vállalkozás folyamatát és egymás kulturális különbségeit. Tatjana Janković, a belgrádi Társadalom Fejlesztő és Képző Központ koordinátora arról számolt be lapunknak, hogy műhelymunkájuk az Erasmus Plus program keretén belül fut és az Európai Bizottság támogatja.

Vidám hangulatban zajlott a csoportmunka (Lakatos János felvétele)

Vidám hangulatban zajlott a csoportmunka (Lakatos János felvétele)

- Az Enterpreneurila Knowledgebase elnevezésű programunk célja, hogy a vállalkozásokat népszerűsítse a fiatalok körében. Összesen három részből áll, amiből a második rész valósul meg Kishegyesen. Ezen a több, mint egy hetes foglalkozáson összesen 42 fiatal vett részt 8 országból, nevezetesen Bosznia és Hercegovinából, Bulgáriából, Magyarországról, Olaszországból, Montenegróból, Szlovákiából, Törökországból és Szerbiából. Minden nap négy foglalkozást tartottunk, amikkel a kulturális különbségeket mutattuk be és a fiatalokat megismertettük a vállalkozás működésével. Volt pl. olyan érdekes műhelymunkánk is, ahol a fiataloknak megtanítottuk a házi kenyér készítését, de hasonló jellegű tevékenység volt, amikor szemétnek vélt anyagokból új termékeket állítottunk elő. Részt vettünk egy újvidéki úton is, ahol a városi önkormányzat ifjúsági irodájának a vendégei voltunk. Ők bemutatták az Újvidék Európa Kulturális Fővárosa 2021-ben tervet – számolt be a koordinátor.

A programban résztvevő fiatalokat meglátogatta a Kishegyesi önkormányzat három képviselője: Kerekes Zoltán, Kishegyes község alpolgármestere, Kovács Károly, a polgármester ifjúsági ügyekkel megbízott tanácstagja és Sándor István, a községi tanács tagja. Az önkormányzat képviselői bemutatták a községet és ismertették a község üzleti és vállalkozási lehetőségeit, különös tekintettel a fiatalokra, számolt be Janković, majd azt is elmondta, hogy a fiataloknak nagyon érdekes volt Kishegyes rurális környezete, mivel többségük városból érkezett.

Végezetül azt is megtudtuk a koordinátortól, hogy az Enterpreneurila Knowledgebase program első fázisában ifjúsági munkásokat és oktatókat képeztek, harmadik fázisában pedig egy online platformot fognak készíteni a www.entres.net honlapon. Ezen a fiatalok különböző európai csereprogramokról, pályázatokról tájékozódhatnak.