2024. március 29., péntek

Egyre dagadtabb a nemzet

Minden ötödik szerbiai túlsúlyos

Szerbiában minden ötödik állampolgár túlsúlyos – adta hírül tegnap a Batut Intézet.

Tatjana Pekmezović professzor, a Szerb Tudományos és Művészeti Akadémia (SANU) tagja megjegyezte, ha csak egy százalékkal csökkenne ez a tendencia, jelentős mértékben csökkenne a szív- és érrendszeri megbetegedések száma, valamint a cukorbetegség is mérséklődne.

A felmérés eredménye szerint a szerbiaiak 40 százalékának normális a testsúlya, 3,2 százalék alultáplált, 35 százalék túlsúlyos, 21 százalék pedig elhízott. Az elhízás egyébként globális probléma, csaknem minden nemzetet érint. 2000-ben lépte át az emberiség azt a mérföldkövet, hogy több volt a túlsúlyos, mint az alultáplált.

A szerbiai felmérés szerint a férfiak 57 százalékának van súlyfeleslege, míg a nőknek 68 százaléka. A túlsúlyosok aránya pedig az ország keleti és déli részén a legmagasabb. Pekmezović szerint ez a tendencia 2050-re éri el a csúcsot.

A szakértő elmondta, a túlsúly kockázati tényezőt jelent az olyan betegségek kialakulásában, mint amilyen a cukorbetegség, az infarktus, a stroke és más szív- meg érrendszeri betegségek, így a férfiak esetében a haláleset 45 százaléka, a nők esetében pedig az elhalálozások 50 százaléka köthető az elhízáshoz.

A szakértő megjegyezte, a megelőzés a legfontosabb ebben a kérdésben.

További problémát jelent a gyermekek túlsúlyossága is, amely az elmúlt időszakban az ötszörösére növekedett, a legtöbben pedig felnőttkorban is túlsúly miatt fognak szenvedni.

Vladimir Kostić, a SANU tagja kifejtette, a kövérség nemcsak egészségügyi, hanem társadalmi probléma is.

A túlsúly megterheli az egészségügyet is, az országnak pedig nincs semmiféle stratégiája ebben a kérdésben. Már arról is beszéltünk, hogy a tornaórákat is eltöröljük, miközben a gyermekek nagy részének különböző csontszerkezeti elváltozásai vannak – magyarázta a szakértő, aki rámutatott, a SANU által felvetett problémákat, valamint az arra javasolt megoldásokat el fogják küldeni az illetékes minisztériumnak is.