2024. március 29., péntek

Ellopták az ovisoktól a kanalakat

Fél Szerbia azon hüledezett, sopánkodott a napokban, hogy az egyik leskovaci óvodából a tolvajok 200 kanalat loptak el. Semmi mást, csak a kanalakat. Megindultak a találgatások:

– Biztosan lakodalomra készültek, és annyira kiköltekeztek, hogy kanálra már nem tellett. Az óvodákban nincs kés és villa – hisz tudja mindenki: kés, villa, olló, gyerek kezébe nem való –, kíváncsi vagyok, honnan szerzik be ezeket a hiányzó evőeszközöket – kommentálta valaki a tolvajlás hírét.

– Szerintem csak lusta mosogatni, és 200 tiszta kanállal jó sokáig meg lehet úszni ezt az undok, nemszeretem házimunkát – találgatott valaki más.

– Biztosan óvodát akar nyitni az illető, és mire mindent megvett, kanálra már nem jutott a pénzéből – vélekedett valaki más. Lehet, hogy mire e sorok megjelennek, már fény derül a tolvaj kilétére, a lopás okára is, sőt nagyon valószínű, hogy azóta már az illető valamely közeli piacon árulja a „szajrét”.

A szerbiai sajtó felkapta a hírt, a legbizarrabb lopások közé sorolva az esetet, hisz szerencsére a betörő(k) sem a tévét nem vitték el, sem más nagyobb értéket nem tulajdonítottak el.

Nem jártak ilyen jól a čačaki óvodások: a leskovaci betörés előtt néhány nappal óvodájuk esett behatolók áldozatává, tőlük elvitték a tévékészüléket, amelyen rajzfilmeket néztek, a tolvajok megették az össz édességet, de ami a legjobban fájt a čačaki gyerekeknek, hogy a kisfiúk kedvenc játék szemetesautóját is eltulajdonították. Az óvoda igazgatónőjének nemcsak ezért okozott fejfájást az eset, hanem azért is, mert újra kellett festetni a falakat, amelyeket ocsmány, trágár szöveggel pingáltak tele az éjjeli behatolók.

Néhány éve Magyarországon elkészítették a legbizarrabb lopások gyűjteményét, ott is volt rá példa, hogy óvodából kuglit, játék kacsát, műanyag vödröt és hintát loptak. Sőt, az egyik betörő azt hitte, jó fogást csinált, drágakövekre lelt, holott csak a házigazda 145 epekövét fújta meg. Ő meglett, az epekövek viszont nem. Megtörtént, hogy dupla fogásuk volt a magyar rendőröknek: az a tizenéves, aki a postás biciklijéről dizájnerdrogot lopott, nemcsak önmagát buktatta le, hanem a csomag címzettjét is.

Közismert tény, hogy az utóbbi időszakban nagyon elszaporodtak a betörések. Mindannyiunknak összefacsarodik a szíve, amikor olyasmiről hallunk, olvasunk, hogy a szegény idős asszony udvarából a 4-5 kapirgáló tyúkját, kamrájából a fél zsáknyi krumplit vitték el az éj leple alatt a tolvajok. A leskovaci kicsinyek között is bizonyára vannak olyanok, akiknek a napi egyetlen tisztességes, kiadós étkezést az óvodában kapott uzsonna jelenti, és a čačaki gyerekek sem azért siratják a gyönyörű nagy szemeteskocsit, mert otthon tucatszámra állnak a hasonlóan drága játékok. Ezzel is sajnos mindannyian tisztában vagyunk. A leskovaci kanállopás előtt azonban értetlenül áll a közvélemény, mert annyira abszurd, hogy épp néhány tucat evőeszköz kellett a betörőnek, és nem a drága műszaki felszerelés. A fent említett magyarországi bizarr lopások között találunk használt WC-kefe eltulajdonítását, de feljegyezték azt is, hogy az egyik hazaérkező házigazda a feltört lakásában azt tapasztalta, elvitték a vérnyomásmérőjét. – Legalább nem volt mivel megmérnie a feldúlt otthona láttán egekig szökő vérnyomását – kommentálta nem kis adag iróniával valaki az esetet.