2024. április 25., csütörtök

„A 22-es csapdája”

Elégedetlenek a kelebiai polgárok az újonnan bevezetett, határig közlekedő buszjárattal – A régi rendszer visszaállítására nem sok esélyt látnak az illetékes Subotica-trans Közvállalatban

Még a nyáron bevezették, de az iskolakezdéskor mutatkozott meg igazán, milyen nehézségeket okoz a kelebiai határhoz közel élőknek a határig közlekedő egyes buszjárat kivonása, s helyette a 22-es járat bevezetése. A Subotica-trans Utasszállító Közvállalatban azt állítják, hogy nem volt kifizetődő, és praktikus sem a határig közlekedni a csuklós busszal, s a visszajelzések szerint, azt állítják, ez a megoldás a munkásrétegnek jobban megfelel. A kelebiai polgárok nagy része azonban egyáltalán nem elégedett az új menetrenddel.

Kelebián járva a polgárokkal való beszélgetésünk során az derült ki, az új, 22-es járat szinte senkinek sem felel meg: sem a diákoknak, a délutáni váltásba járóknak ugyanis este akár több mint egy órát is kell várniuk a 22-es buszra, sem az időseknek, akik most buszt kell, hogy váltsanak, hogy eljussanak a kórházig, ahová a legtöbbször vezeti útjuk őket.

Tihomir Milošev, a kelebiai helyi közösség tanácselnök-helyettese lapunknak elmondta, ma reggel tárgyalnak a közvállalat vezetőségével az új járat okozta nehézségekről. Bíznak abban, hogy sikerül elérniük, hogy visszaállítsák a régi, egyes járatot egészen a határig, amennyiben azonban ez mégsem sikerülne, mindenképp szeretnék elérni, hogy legalább néhány indulás erejéig közlekedjen a határövezetig az egyes busz, hogy az idősek eljussanak a kórházig, a gyerekek pedig a középiskolákig.

A 22-es járat így gyorsabb, de a kelebiaiak azt mondják, nem felel meg az igényeiknek (Fotó: Molnár Edvárd)

A 22-es járat így gyorsabb, de a kelebiaiak azt mondják, nem felel meg az igényeiknek (Fotó: Molnár Edvárd)

– Az egyes busz összeköti az egész várost, Kelebiától a kórházig, s érint szinte minden középiskolát is, egészen az egészségügyiig. A régi járat minden órában járt, most van rá példa, hogy két óra is elmúlik két indulás között. Amit szeretnénk elérni, hogy ha nincs is lehetőség a régi rendszer visszaállítására, legalább a reggeli órákban indítsák az 1-es járatot a határtól, ahogyan régen is, s a déli órákban legyen visszafelé is autóbusz. A munkásoknak azért nehéz, mert hétvégén este nyolc és fél tizenegy között nem tudnak hazajutni, vasárnap pedig nyolc órakor van az utolsó esti járat – mondta Milošev.

Vladimir Jovanović, a Subotica-trans Utasszállító Közvállalat peremvárosi és városközi járatainak osztályvezetője lapunknak azt mondta, több tényező is hatott arra, hogy visszaállítsák a régi rendszert, vagyis, hogy a határövezetig egy peremvárosi és ne egy városi járat közlekedjen.

– Az egyik ok a járat beszüntetésére az utazás hosszúsága volt. Az utasok ötven perc alatt jutottak el a határtól a városközpontig, ami irreálisan hosszú idő. Emellett pedig az sem elhanyagolható, hogy állandó jelleggel kevés utasunk volt a Kelebia határ és Kelebia község vonalon. Aztán nagyon sokszor előfordul, hogy hatalmas teherforgalom és torlódás következik be a határon, ami miatt a buszközlekedés még nehezebbé vált, a csuklós buszok nehézkesen tudtak csak megfordulni a végállomáson, emiatt pedig gyakori volt a késés. Olyan kérés is érkezett, hogy valami módon próbáljuk meg leválasztani a határövezetből a városba és vissza közlekedő migránsokat az egyes buszjáratról. Mindezek a jelzések miatt döntöttünk végül amellett, hogy visszaállítjuk a határ és a város közötti különjáratot, amely az előző években már működött. Megtartottuk az egyes vonalon az indulások számát is, s e mellé vezettünk be a 22-es vonalon 19 indulást – mondta Vladimir Jovanović.

Az osztályvezető azt mondja, a határig közlekedő egyes vonalon az utasok gyakorta visszaéltek azzal, hogy a városi járaton nem a peremvárosi jegyet vásárolták meg, emiatt nagyon sokszor ellenőröket kellett küldeni a járatra, ami miatt ismét panaszkodtak a polgárok.

– A mi tapasztalatunk az, hogy legjobban a nyugdíjasokat zavarja ez a változás, mert nem tudnak eljutni a kórházig átszállás nélkül, a munkásoknak azonban sokkal jobban megfelel, hogy ötven perc helyett 25 perc alatt beérnek a városközpontig. A nyugdíjasoknak adott a lehetőség, hogy átszálljanak az 1A járatra, vagy a 16-os vonalra, hiszen a Palicsról érkezőket sem viszi a busz a Közkórházig. S szeretném kiemelni, hogy számukra a kedvezményes havi bérlet, ami igaz ugyan, hogy csak a városi járatokra érvényes, de mindössze 965 dinár. Hozzátenném azt is, hogy azok az idősek, akik betöltötték 65. életévüket és járandóságuk nem haladják meg a 25 ezer dinárt havonta, ingyenesen utazhatnak a Subotica-trans járatain. A dolgozóknak a Szabadka–Kelebia között közlekedő buszra a havi bérlet 3680 dinárba kerül – mondta az illetékes.

Ami a helyi közösség kéréseit illeti, Jovanović azt mondja, természetesen meghallgatják azokat, és ahogyan csak lehet, alkalmazkodnak a polgárok kéréseihez. Viszont az egyes járat visszaállítására nem lát esélyt.