2024. március 28., csütörtök

Belgiumban egy bírósági döntés szerint vízumot kellene adni a menekültstátust kérő migránsoknak

Egy belga bíróság döntése értelmében a hatóságoknak meg kell adniuk a vízumot annak a szíriai családnak, amelynek tagjai Aleppóból legális úton szeretnének eljutni Belgiumba, hogy ott menedékkérelmet nyújthassanak be. Theo Francken menekültügyi és migrációs államtitkár szerint félő, hogy az ítélet "emberek ezrei előtt nyithatná meg a kaput" az országba - jelentette a helyi média csütörtökön.

Elsőfokú ítéletében a törvényszék szerdán kimondta, hogy az államnak a további késedelem minden egyes napja után 4000 eurót kell kifizetnie a négytagú családnak a vízum megadásáig - írta a Le Soir című belga napilap.

A jelenleg az ostromlott szíriai városban tartózkodó család a veszélyes tengeri átkelés megkockáztatása nélkül szeretne eljutni Belgiumba, ahol - Francken szerint - megérkezésükkor menedékkérelmét nyújtanának be. A szírek egy namuri családnál laknának, amelynek tagjai már jelezték, hogy fogadják őket.

A menekültügyi és migrációs államtitkár "őrültségnek" nevezte a döntést, és bejelentette, hogy fellebbezni fognak.

"Ha lehetővé tesszük, hogy az emberek vízummal jöjjenek Belgiumba abból a célból, hogy menedékkérelmet adjanak be, akkor az egész rendszer összeomlik" - mondta.

A hatályos belga törvények értelmében csak azok nyújthatnak be menekültügyi kérelmet, akik az ország területén tartózkodnak.

"A beutazás egyetlen törvényes módjához vízumra van szükség. Ennek az akadályozása az embercsempészek malmára hajtja a vizet" - vélekedett Mieke Van den Broeck, a szíriai család belga ügyvédje. "Hihetetlen, hogy (az államtitkár) inkább a kártérítés megfizetését választja, mintsem segítene egy veszélyben lévő családnak" - tette hozzá.