2024. április 19., péntek

Disneylandbe visz az állam!

A kormány nyereményjátékot szervez a szürkegazdaság visszaszorítása érdekében – Utazások és tárgynyeremények is várnak a számlákat beküldő legszerencsésebbekre

Lakás Belgrádban, Fiat 500L típusú autó, párizsi, New York-i, disneylandi utazás – ezek lesznek a számlák gyűjtését serkentő állami szerencsejáték főnyereményei. A Blic kormányközeli forrásokra hivatkozva tette közzé, hogy már decemberben indul a lutri, s a fiskális számlák beküldői közül már januárban kisorsolhatnak néhány győztest. A játékot a kormány, az adóhivatal és a helyi szintű gazdaság fejlesztésével foglalkozó nemzeti szövetség (NALED) szervezi.

A játékszabályok nagyon egyszerűek: öt számlát kell beküldeni, mindegyiknek legalább száz dinárra szólónak kell lennie, s mindegyiknek más üzletből kell származnia. Természetesen a hitelkártyával fizetők is játszhatnak. Ilyenkor azonban egy külön borítékban kell elküldeni az erről szóló bizonylatot, amit kártyás fizetéskor kapunk a pénztárnál. A számlákat az adóhivatalhoz címezve postázzák majd a nyereményben reménykedők.

MÉG NEM TUDNI, MEKKORA A KERET

A főnyeremény egy belgrádi lakás lesz. Emellett, hazai utazásokra szóló utalványokat is kisorsolnak, de mobiltelefonok, táblagépek, tévék, konyhai gépek, élelmiszer-csomagok is lesznek a jutalmak között.

– Még nem tudni, mekkora lesz a nyereménykeret. A játék egészét támogatók finanszírozzák, nem a kormány – közölte a napilap forrása.

Ennek érdekében október 28-án Belgrádban egy konferenciát szerveznek, melyen a nagykövetségek képviselői, az EU hazai küldöttségének tisztségviselői, a Világbank, az USAID és más szervezetek, pénzintézetek, vállalatok képviselői is jelen lesznek. Afféle támogatói konferencia lesz ez, melyen meghatározzák, mi és mennyi kerül a „nyereménykosárba”.

KÉT ÉV HARC

A kormány várhatóan november elején határozza meg a nyereményjáték szabályait. A polgárokat időben értesítik majd mindenről, ami azt jelenti, hogy értelmetlen már most elkezdeni gyűjteni és küldeni a számlákat, mert csak a játék hivatalos indulását követően befutott borítékokat veszik majd figyelembe.

A nyereményjátékot elsősorban azért szervezik, hogy a polgárokban tudatosodjon: a számlák kiadása kötelezettség, minden egyes árucikkről vagy szolgáltatásról pénztárgépi „bizonylatnak” kell lennie. A számlák azt bizonyítják, hogy az üzlet, ahol vásárolunk, adót fizet és legálisan működik. Csak ilyen módon lehetünk biztosak abban, hogy a költségvetésben lesz elég pénz az egészségügyre, oktatásra, utak építésére és más fontos célok elérésére, magyarázta a kormányközeli forrás.

Mint ismeretes, a szerb kormány október 11-ei ülésén kiáltotta ki a 2017-es és 2018-as évet a szürkegazdaság leküzdésének évévé.