2024. április 24., szerda

A tolóablak előtt a helyzet változatlan

November közepétől lehet elektronikus formában igényelni az új betegkönyvet

Egyre kevesebb ideje maradt hátra azoknak, akik még nem váltották ki, vagy nem igényelték az új, elektronikus betegkönyvet, hiszen december 31-éig minden polgár köteles lecserélni jelenlegi betegkönyvét. A kimutatások szerint eddig csupán a lakosság egyharmada – java részt fiatalok – tette ezt meg. A Köztársasági Egészségügyi Biztosító (RFZO) szabadkai fiókintézetében két dologról győződhettünk meg: mostanra sokaknak jutott eszébe kérvényezni a chippel ellátott betegkönyvet, és Szerbiában semmilyen ügyintézés során nem úszhatja meg az ember a tolóablak előtti torlódást.

Kígyózó sor az RFZO szabadkai fiókintézetében (Lukács Enikő felvétele)

Kígyózó sor az RFZO szabadkai fiókintézetében (Lukács Enikő felvétele)

A folyamat felgyorsításának érdekében a kormány úgy döntött, a betegkönyvet az e-közigazgatás segítségével is igényelni lehet majd, valószínűleg november közepétől. Ehhez csak arra lesz szükség, hogy az érdekeltek regisztráljanak a www.euprava.gov.rs oldalon, az oldal szolgáltatásai közül kiválasszák az RFZO-betegkönyv igénylése elnevezésű szolgáltatást, majd kiválasszák a lakhelyük szerinti RFZO-fiókintézetet, és kitöltsék az elektronikus űrlapot. Ezt követően a felhasználó elektronikus formában automatikusan megkapja a befizetőszelvényt, amely a befizetés egyéni hivatkozási számát is tartalmazza. A 400 dináros illeték az e-banking, valamint az m-banking szolgáltatás segítségével is befizethető, de hagyományos módon, személyesen is.

Amikor a befizetés megérkezik az RFZO számlájára, az illetékesek kidolgozzák a betegkönyvet, majd postán kézbesítik. Ha a polgár biztosítása családtagjai biztosításának alapját képezi, akkor minden egyes biztosított nevére ki kell töltenie az űrlapot, illetve befizetni a 400 dinárt. Az újszülöttek, a különleges bánásmódot igénylő gyerekek, a szociálisan veszélyeztetettek, valamint a családon belüli erőszak áldozatai az állami költségvetés terhére válthatják ki a betegkönyvet. Az euprava.rs oldal a szerb mellett magyar, angol, ruszin, szlovák, horvát és román nyelven is elérhető, legalábbis a tartalmak java része.

Marija (Lukács Enikő felvétele)

Marija (Lukács Enikő felvétele)

Jelena (Lukács Enikő felvétele)

Jelena (Lukács Enikő felvétele)

Szabadkán az RFZO fiókintézetében kedden kora délután egy tolóablak mögött fogadták a polgárok kérvényeit, valamint adták ki a kész betegkönyveket. A nyugdíjas Marijával és Jelenával az épület előtt találkoztunk. Mindketten kész betegkönyvükért jöttek, viszont amikor meghallották, hogy legalább két órát kellene várakozniuk, megfordultak és inkább távoztak. Marija igencsak felpaprikázott hangulatban volt. Azt mondta, már harmadszor jött felvenni a betegkönyvét és már harmadszor a bejárati ajtóig kígyózik a sor.

– Nem értem, miért nem dolgozhatnak több tolóablak mögött. Ekkora szervezetlenséget csak itt lehet látni. Az új betegkönyvet két hónapja kérvényeztem. És ha egyszer végre felveszem, akkor kezdhetem elölről az egész tortúrát, mert én fogom kérvényezni nyolcvanhat éves édesanyám betegkönyvét is. Megírtuk a felhatalmazást, hitelesítettük, ezért intézhetem én a cserét. Egyébként sok az olyan idős, aki maga ácsorog órákat a sorban, rossz nézni. Nem is értem, hogy miért van minderre szükség. Hallottam, hogy a régi betegkönyvet is meg kell őriznünk, mivel az újban nem tudják nyilvántartani a beteglap számát és a választott orvos nevét. Kérdezem én, hogy akkor minek kell új betegkönyv – fogalmazott a nyugdíjas asszony.

Szintén az RFZO szabadkai fiókintézetének közelében találkoztunk egy középkorú úriemberrel, aki bár nem kívánta elárulni nevét, annyit elmondott, hogy majd elektronikus formában igényli a betegkönyvet. Esze ágában sincsen sorban állni, annál jobb dolga is van, jegyezte meg.

Szarapka Dóra (Lukács Enikő felvétele)

Szarapka Dóra (Lukács Enikő felvétele)

A huszonhárom éves Szarapka Dóra már megkapta az új betegkönyvet. Valamikor szeptember elején igényelte és két hetet kellett várnia, mire megérkezett. Az RFZO e-mailben értesítette, hogy felveheti a betegkönyvét. Dóra nagyjából másfél órát volt kénytelen sorban állni.

– Úgy gondoltam, hogy érdemes minél előbb kiváltani az új betegkönyvet, mert értesüléseim szerint december végétől szankciók várnak arra, aki ezt nem teszi meg. Értékelésem szerint jó, hogy Szerbia igyekszik minél jobban modernizálni ezeket a folyamatokat. Remélem, hogy az új betegkönyvvel nem kell majd annyit sorban állni, hogy felgyorsul minden. Azt viszont elképzelhetőnek tartom, hogy kezdetben lesznek fennakadások, az új rendszerhez az orvosoknak és a pácienseknek is biztosan hozzá kell szokniuk – nyilatkozta lapunknak Szarapka Dóra.

Boros Gyevi Zsolt (Lukács Enikő felvétele)

Boros Gyevi Zsolt (Lukács Enikő felvétele)

Boros Gyevi Zsolt hallott róla, hogy az év végéig le kell cserélnie régi betegkönyvét, ezt azonban még nem tette meg. A huszonhét éves fiatalember arról is értesült, hogy a régi betegkönyvet is meg kell őriznünk. Emiatt nem tudja, hogy mi értelme a cserének.

– Korábban, amikor a régi, barna borítójú betegkönyveket váltottuk le erre a papír alapúra, szintén mindkettőt vinni kellett az orvoshoz, vagyis a váltás nem megkönnyítette, hanem bonyolultabbá tette az orvoslátogatást. Akkor az új például nem tartalmazta az oltási adatokat, ezért amikor egy sérülés miatt a sürgősségi osztályra szállítottak, nem tudták megnézni, hogy mikor kaptam tetanusz elleni védőoltást – taglalta Zsolt.

A postás hozza
November végétől a polgárok már postai úton, lakcímükre kapják meg az új betegkönyveket, jelentette be tegnap Ana Brnabić államigazgatási és helyi önkormányzati miniszter, aki azzal kapcsolatban is pontosított, hogy még hárommillió polgár nem kérvényezte az elektronikus betegkönyvet. Brnabić azt is közölte, belátható időn belül a forgalmi és a vezetői engedélyeket is postai úton küldik majd ki.