2024. április 20., szombat

Földünkért tevékenykedő gyermekek

A zentai óvodások a városi parkban ünnepelték meg a Földünkért világnapot

Nagyszabású környezetvédelmi programsorozatot tartottak hétfőn a zentai városi parkban a Földünkért világnap alkalmából a Hófehérke Óvoda végzős és nagycsoportos óvodásai számára.

A gyerekek nagyon élvezték a programokat (Máriás Endre felvétele)

A gyerekek nagyon élvezték a programokat (Máriás Endre felvétele)

A rendezvény elsődleges célja az volt, hogy a gyermekek felfedezzék, illetve megismerjék a park természeti környezetét: a fákat, a bokrokat és az egyéb növényeket – hangsúlyozta lapunknak Szorcsik Lívia óvónő, aki elmondta, a Hófehérke Óvodában a mindennapok részét képezi a környezettudatosságra való nevelés: a gyermekekkel rendszeresen beszélnek az ún. zöld napokról, a környezetvédelemről, a szelektív hulladékgyűjtésről és hasonlókról. Ugyanakkor a gyakorlatnak is igyekeznek nagy figyelmet szentelni, aminek jegyében a gyerekek az óvodában rendszeresen maguk gereblyézik össze a füvet, közösen szedik össze a szemetet, és egyéb hasonló jellegű tevékenységet is végeznek. Hozzátette: a legkisebbeket igen könnyű bekapcsolni ezekbe a programokba, nem esik nehezükre, és később a szüleiket is gyakran megpróbálják rávenni arra, hogy otthon is végezzenek hasonló tevékenységet.

Mivel ebben a tanévben a környezetvédelem mellett a mozgás, a sport, valamint az egészséges életvitel is kiemelt szerepet kap a Hófehérke Óvoda programjaiban, ezért a Földünkért világnap alkalmából életre hívott rendezvény keretében különféle mozgásos feladatok is várták a gyermekeket – emelte ki Tokodi Angéla, az óvoda igazgatóhelyettese, aki elmondta, az intézmény vezetősége az óvónőkkel közösen döntött úgy, hogy ebben az évben kiemelt figyelmet szentel a mozgásnak és az egészséges életmódnak, annak érdekében, hogy a gyerekek minél több lehetőséget kapjanak arra, hogy a szabad levegőn tartózkodjanak, valamint arra is, hogy egészségesebben táplálkozzanak, és többet sportoljanak. Ennek jegyében az óvónők az egész év folyamán igyekeznek beiktatni ezeket a tevékenységeket, ugyanis valamennyien rendkívül fontosnak tartják, hogy a gyerekeket megkíséreljék arra nevelni, hogy ne szemeteljenek, vagy ha szemetet találnak, akkor azt szedjék össze, egészségesen táplálkozzanak, és felismerjék a rendszeres testmozgás fontosságát.

A zentai városi parkban megszervezett rendezvény programjaiba az óvoda hat zentai épületének óvodásai kapcsolódtak be, és a községhez tartozó falvakban is szerveztek hasonló programokat.