2024. április 19., péntek

Spanyolország több mint ötven városban tüntettek a diákok az új középiskolai vizsgarendszer ellen

Spanyolország több mint ötven városban tüntettek a diákok az új középiskolai vizsgarendszer ellen szerdán.

A szervező diákszakszervezetek szerint a demonstráció támogatottsága 90 százalékos volt, több tízezren vettek rajta, míg a spanyol oktatási tárca 30 százalék körülire, néhány ezer főre teszi a tiltakozók számát.

A tüntetők amiatt vonultak utcára, hogy az előző konzervatív kormány által végrehajtott oktatási reform nyomán az idei tanévben nem csak a végzősöknek kellene érettségi vizsgát tenni, hanem a két évfolyammal fiatalabbak is számot adnának tudásukról. A jövőben pedig ennek a két vizsgának az eredményéből számítanák ki az egyetemi felvételi eredményét is.

"Több vagyok mint egy érdemjegy" - fogalmazta meg tömören az egyik tüntető a diákok véleményét a madridi demonstráción magasba tartott transzparensén.

A fiatalok tartanak attól, hogy "elitistává válnak" az egyetemek, nem egyforma esélye lesz mindenkinek a bejutásra - hangsúlyozta Ana García,
diákszakszervezeti szóvivő.

A középiskolásokat támogató szülői szakszervezet szerint attól is kell tartani, hogy az vizsgarendszer miatt többen fejezik be a tanulmányaikat 16 évesen mint eddig, és nem akarnak majd továbbtanulni.

Az elképzeléssel szemben kritikus Spanyolország 13 autonóm közösségének vezetése is.
Spanyolországban 2012 óta ez a 23. diáktüntetés, amellyel a diákok tiltakoznak az oktatáspolitikai intézkedések ellen.