2024. április 19., péntek

Kilenc hónap, négyezer bírósági ügy

A Zentai Alapfokú Bíróság kilenchavi mérlege

A Zentai Alapfokú Bíróságon háromnegyed év alatt több mint négyezer ügyet tárgyaltak le, amelyek közül közel háromszáz esetnek már több mint két éve nem sikerült pontot tenni a végére. A bíróhiánnyal küszködő bíróság bírái előtt még ezerhétszáz ügy várja a végkifejletet, közülük 117 a régi, több mint két éve húzódó eljárás.

A Zentai Alapfokú Bíróság szóvivője, Nebojša Samardžić a kilenchavi adatok értékelése alkalmával elmondta:

Nebojša Samardžić (Gergely Árpád felvétele)

Nebojša Samardžić (Gergely Árpád felvétele)

– Az évet ezerötszáz üggyel kezdtük meg, közülük 175 volt a már régóta húzódó eset. Az év elejétől szeptember végéig 4397 új ügy került procedúrába. Az összesen 5905 esetből eddig 4197-et oldottunk meg, amelyek közül 288 volt a régi, tehát még 1708 ügy megoldatlan, ebből 117 a régi. Jelenleg a bíróság döntése alapján egy személy tölti büntetését családon belüli erőszak miatt – mondta a szóvivő, aki kiemelte, hogy idén eddig a bíróság 25,2 millió dinár bírósági illeték megfizetésére kötelezte a bírósági ügyek részvevőit. A tetemes összegből valamivel több, mint 21 millió dinárt fizettek be az érintettek, arról azonban nincs adat, hogy ebből az összegből mennyi folyt be az adóhivatal révén. A Zentai Alapfokú Bíróság döntése alapján a kiszabott bírósági illetékből 1,6 millió dinárt eltöröltek, a befizetetlen összeg így 2,58 millió dinárt tesz ki.

– Hatvankét végrehajtási végzést hoztunk meg, amely alapján az illeték fizetésére kötelezettek a végzés kézbesítésétől számított öt napon belül kötelesek kifizetni az illetéket a büntetőilletékkel együtt, amely az illeték 50 százaléka. Ezeket a végzéseket a végrehajtókhoz is eljuttattuk. A bíróság ilyen módon 2,19 millió dinárt fizettet meg, amelyből eddig valamivel több, mint félmillió dinár folyt be az államkasszába. A polgárok érdekében tártuk nyilvánosság elé ezeket az adatokat, hiszen az ő érdekük, hogy idejében fizessék ki a bírósági és büntetőilletékeket, hogy elkerüljék a büntetőilleték megfizettetését – hangsúlyozta Nebojša Samardžić.

A Zentai Alapfokú Bíróságon várják a bíróság legfelső tanácsának döntését egy bíró áthelyezéséről a Szabadkai Alapfokú Bíróságról. A tárgyalásra váró ügyek nagy száma miatt mielőbb szükség lenne az év elején megüresedett bírói hely betöltésére, különösen akkor, ha tudjuk, hogy a jövő év közepétől egy bíró nyugdíjba fog vonulni.