2024. április 18., csütörtök

Közösen a tisztaságért!

Ezentúl büntetik a kukázókat is

A Városi Köztisztasági Közvállalat az elkövetkező időszakban fokozottan fog törekedni arra, hogy polgáraink számára világossá tegye a háztartási hulladék elsődleges szétválasztására vonatkozó tennivalók lényegét.

Dávid Csilla illusztrációja

Dávid Csilla illusztrációja

Elmagyarázzák, hogy miként kell helyesen szelektálni, november elsejétől ugyanis „minden másképp lesz”. Bejelentették, hogy mindenkinek kötelessége lesz szabályos módon szelektálni, ellenkező esetben az illetékes felügyelőség büntetni fog! A Čistoća ismeretterjesztő akciókon, szórólapokon keresztül igyekszik megmagyarázni az újvidékieknek, hogy a köztisztaság megőrzése közös kötelességünk, városunkra vigyáznunk kell! Felszólítanak mindenkit, hogy a háztartási hulladékot kizárólag a konténerekbe dobják, ne mellé! Ha építkezési hulladékot, vagyis törmeléket akarunk kidobni, hívjuk a közvállalat illetékes szolgálatát. Minden munkanapon 8 és 13 óra között megrendelhető a nagy, 5 köbméteres konténer, a rendelést a 021/6333-884-es telefonszám 126-os mellékén kell leadni.

Az újvidékiek általában felelősségtudatukról, tisztaságszeretetükről ismertek, mégis akadnak köztük olyanok, akik felelőtlenül szemetelnek, kisebb szemétdombokat képezve városszerte. Az ilyen szemétkupacok bűz és fertőzések forrásai, megnehezítik a szemetesek munkáját – mindegyik konténerürítés során a környéket is fel kell takarítaniuk, ami időigényes folyamat. Október végéig a kommunális rendőrség és az illetékes felügyelőség dolgozói a belvárosi szemeteskukák környékén fognak „ólálkodni”, megbüntetik azokat, akik a konténerek mellé teszik a hulladékot. Emlékeztetnek arra, hogy a vonatkozó, a városi tisztaságot szabályozó rendelet értelmében a magánszemélyeket 8 ezer, a jogi szubjektumokat – kocsmák, vendéglők, cégek tulajdonosait – pedig 50 ezer és 1 millió dinár közötti büntetésekkel sújthatják szemetelés miatt.

Ez a büntetési rendszer korábban is érvényben volt, noha nem igazán alkalmazták. Az újítás most az, hogy ezentúl megbüntetik azokat is, akik a szemetesekből elhordják a hulladékot, azaz a kukázókat! A vonatkozó jogszabály értelmében ugyanis a konténerbe bedobott szemét a bedobás pillanatát követően a Čistoća közvállalat tulajdonába kerül, tehát az újrahasznosítható nyersanyagot gyűjtő személyek – jogilag – a köztisztasági közvállalattól, azaz a várostól lopnak. A Čistoća és az önkormányzat ilyen módon igyekszik megőrizni a közvagyont, és megakadályozni a rombolást, ugyanis a hulladékgyűjtők gyakran jelentős kárt okoznak a konténereken. A szigorú büntetések alkalmazása is egy lépés annak irányában, hogy a hulladék elsődleges (otthoni) szétválasztására november elsejétől beindítandó projektum sikeres lehessen.