2024. március 29., péntek

Madárlesen Hulló Istvánnal

A Szabadkai Városi Könyvtárban is bemutatták a Palics madárvilága című könyvet

Hulló István Palics madárvilága című könyvének magyar nyelvű bemutatója után – amelyet a Szakegyesületek Szövetségének Corvin Mátyás utcai székházában tartottak –, hétfőn a Szabadkai Városi Könyvtárban a kiadvány szerb nyelvű prezentálására került sor. A gazdagon illusztrált kétnyelvű könyv a Csornai Richárd Ökológusok Egyesülete kiadásában jelent meg. A szerzővel Dragan Rokvić, a szabadkai Városi Könyvtár igazgatója beszélgetett, aki külön kiemelte, hogy e kiadvány helytörténeti szempontból is igen jelentős.

– Sok kutató, aki városunk történelmének kutatásával foglalkozott, nagy figyelmet szentelt Palicsnak és környékének is. Hulló István szenvedélyesen kutatja a madárvilágot, de könyve nem csupán a madarak kedvelőinek lehet érdekes, hanem mindazoknak, akik szeretnek Palicson tartózkodni, és rácsodálkoznak környékünk állat- és növényvilágának sokszínűségére – mondta Dragan Rokvić.

A könyv keletkezéséről Hulló István szólt:

– Egy pályázat szorgalmazta, amelyet a városi önkormányzat, a környezetvédelmi titkárság írt ki. Nagyon megörültem, hogy végre egy olyan pályázat jelenik meg, amely Palics természeti értékeinek bemutatását szorgalmazza. A szabadkaiak mindig is kötődtek Palicshoz, a város polgárait folyamatosan foglalkoztatják a Palicson végbemenő változások, így fennmaradt sok jegyzet, publikáció, amelyek összehasonlítási alapot adhattak a mai helyzettel. Mint tudjuk, Palics valójában a települést jelöli, de ennél jóval sokrétűbb, hiszen amikor Palicsról beszélünk, gondolunk egyebek közt a tóra, a parkokra és a szántóföldekre is. A könyv ötlete talán abban is gyökerezik, hogy már gyerekkorom óta érdeklődök a madarak iránt. Biológusként ez lett a hivatásom, a természet megfigyelése, a szabadban való tartózkodás életem fontos részévé vált. Minden szabadidőmet a természetben töltöm – hallottuk Hulló Istvántól.

A könyvbemutató során a szerző egyebek közt megemlékezett Csornai Richárdról, valamint beszélt a palicsi madarak különlegességéről, a tónál falbukkanó félig szelíd hattyúkról, a tó szennyezettségéről és a környezetvédelemről, valamint a Ludasi-tó élővilágáról is. Az est folyamán Jelena Cvetić könyvtáros olvasott fel részleteket a könyvből, majd pedig vetítésre is sor került.