2024. március 29., péntek

Épül az Y-ág

Heteken belül megkezdik a békovai leágazás felújítását és befejezését – Felmérés készül az elvégzett munka állapotáról

Tegnap hozták nyilvánosságra a nyertes kivitelező kilétét, heteken belül megkezdődhet a Szabadkán oly annyira várt Y-elágazás meglévő szakaszának a felújítása, jövőre pedig a hiányzó rész kiépítése. Kern Imre (VMSZ), az építésügyi, közlekedési és infrastrukturális minisztérium államtitkára lapunknak tegnap azt nyilatkozta, az elkövetkező két évben intenzíven dolgoznak majd a hiányzó útszakasz kiépítésén, 2018-ig pedig befejeznék a Szabadkát elkerülő utat.

Aleksandar Vučić kormányfő a hétvégi együttes kormányülésen mondta el, hogy még aznap átutalták a szükséges pénzt, mint Kern Imrétől megtudtuk, összesen 197 millió dinárt. A pénznek azonban csak egy részét fogják most átutalni a kivitelezőnek, s mivel a költségvetési eszközök nem vihetők át a másik évre, amennyiben azokat nem költik el, jövőre újra pénzt kell majd elkülöníteni a kivitelezésre.

A 197 millió dinár lehetővé teszi a felújítás megkezdését (Fotó: Molnár Edvárd)

A 197 millió dinár lehetővé teszi a felújítás megkezdését (Fotó: Molnár Edvárd)

– Még a mai nap folyamán hivatalosan is nyilvánosságra hozzuk a nyertes kivitelező kilétét, amely a szabadkai Vojput és a köré tömörülő konzorcium. A 197 millió dinár lehetővé teszi a felújítás megkezdését heteken belül – a kihirdetést követően ugyanis két hét fellebbezési időt kell hagynunk –, majd megkötjük a szerződést. A nyertes szerződés összege 123 millió dinár – mondta Kern.

A 197 millió dinárt két dologra fordítják, tudtuk meg az illetékes államtitkártól: az egyik a Horgos–Újvidék autópálya déli elágazásának a felújítása és befejezése, ami a békovai elágazás megnyitását eredményezi. Itt egy körforgalom is épül majd.

– Ennek köszönhetően még egy kijárata lesz Szabadkának az autópályára, ami azért fontos, mert ugyan csökkent a déli városrészben a termelés, mégis jelentős termelői kapacitások vannak még ebben a városrészben is, így a jövőben nem a zentai úton kell majd megközelíteni ezeket a nagyvállalatokat. A beruházás másik része egy felmérés készítését foglalja magában, amely a további útszakasz jelenlegi állapotáról és az eddig elvégzett munkáról készülne. Ennek köszönhetően tudjuk majd az elkövetkező két hónapban készülő köztársasági költségvetésben elkülöníteni a szükséges pénzt, hogy a kerülőút megépülhessen a határszakaszig – mondta Kern Imre.

Lapunk kérdésére, hogy a földek kisajátítási folyamata befejeződött-e, s a jövőben ezek hiánya nem lassíthatja-e a munkát, az államtitkár azt mondta, több ezer esetben befejeződött a kisajátítás, összesen három kérdéses földterület van, ezek azonban a most aktuális munkálatokat semmiképp sem befolyásolják.

Az Y-elágazás építése nem kevesebb mint 26 évvel ezelőtt, 1990-ben kezdődött meg. A 28 kilométer hosszú útszakaszból mindössze 11 kilométert építettek ki. Most hatodszor fognak bele az elágazás munkálatainak befejezésébe, az elképzelések szerint 2018-ra végre elkészülhet az oly annyira várt kerülőút, ahhoz azonban még mintegy másfél milliárd dinárra van szükség.