2024. március 28., csütörtök

Elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje a köztársaság napjáról szóló törvényt

Elfogadta a boszniai Szerb Köztársaság parlamentje kedden a köztársaság napjáról szóló törvényt, amelynek értelmében január 9. a jövőben kizárólag világi és nem vallási ünnep lesz, s ezáltal a korábbival ellentétben nem diszkriminatív a nem ortodox keresztény vallásúakkal szemben.

Bosznia-Hercegovina főként szerbek lakta országrészében január 9-ét tartják a köztársaság napjának annak emlékére, hogy 1992-ben ezen a napon Paléban, a boszniai szerbek "nemzetgyűlésén" kikiáltották a Bosznia-Hercegovina Szerb Köztársaságot, amelyet a szövetségi állam, Jugoszlávia önálló köztársaságává nyilvánítottak. Néhány hónappal később átnevezték boszniai Szerb Köztársasággá.

A szerbek döntésére reagálva az országban élő bosnyákok és horvátok végül függetlenségi népszavazást rendeztek - amelyet a szerbek bojkottáltak -, és kikiáltották az ország függetlenségét. Ez vezetett végül a több mint százezer halálos áldozatot követelő 1992-1995-ös boszniai háború kirobbanásához. Január 9. azonban vallási szempontból is fontos a szerbek számára. Az ortodox karácsony utáni harmadik nap Szent István diakónus, az első keresztény vértanú emléknapja is.

Ez utóbbi ünnep volt az oka annak, hogy a boszniai alkotmánybíróság diszkriminatívnak és alkotmányellenesnek ítélte az ünnepet, mert voltaképpen kizárja az ünneplésből a szintén az országrészben élő katolikus horvátokat és a muzulmán bosnyákokat.

Az ünnepnap kijelöléséről szeptember 25-én rendeztek népszavazást, amelyen a szavazók 99,81 százaléka válaszolt igennel a feltett kérdésre, azaz hogy szeretné-e, ha a köztársaság napja január 9-én legyen.

A boszniai Szerb Köztársaság parlamentje a népszavazás eredményét, valamint az alkotmánybírósági döntést figyelembe véve kedden úgy módosította a köztársaság napjának megünneplésére vonatkozó törvényt, hogy abban az ünnep kizárólag világi vetülete szerepel. A képviselők 57-2 arányban, három tartózkodás mellett fogadták el az új törvényt. A bosnyák képviselők a voksolás előtt elhagyták a termet.

Elemzők szerint a népszavazás voltaképpen nem is a köztársaság napjáról szólt, sokkal inkább "főpróbája" lehetett egy várhatóan 2018-ra időzíteni szándékozott népszavazásnak, amikor a boszniai Szerb Köztársaság lakossága az országrész függetlenségéről dönthetne.

A bosznia-hercegovinai államügyészség beidézte Milorad Dodikot, a boszniai Szerb Köztársaság elnökét, mert a népszavazás megrendezésével megsértette az alkotmánybíróság döntését, Dodik azonban egyelőre nem tett eleget a felszólításnak.