2024. április 19., péntek

A régiók olykor nagyobb szereppel bírnak az államnál is

A Tartományi Képviselőház és az Európai Régiók Közgyűlése (AER) szervezésében Bécsben tegnap tanácskozást szerveztek Az emberi jogok alkalmazása regionális szinten címmel. Pásztor István, a vajdasági parlament elnöke, Anna Tomanová-Makanová képviselő, az AER esélyegyenlőségi és integrációs kérdésekkel megbízott alelnöke és Stojanka Lekić, a parlament női hálózatának vezetője hangsúlyozták, hogy a Tartományi Képviselőház és az AER azzal a céllal döntöttek éppen e téma mellett, hogy a lehető legjobb megoldásokat találják meg a régiók szintjén az emberi jogok érvényesítéséhez.

A konferencia megnyitása során Makanová közölte, különös figyelmet kell szentelni az egészségügyi szolgáltatások elérhetőségének, de a fenntartható gazdasági fejlődés szavatolásának kapcsán felmerülő emberi jogi kérdéseknek is. Ugyanakkor, foglalkozniuk kell a régióknak azzal is, mi a teendő, ha nem valósulnak meg egy adott területen az emberi jogok. Az emberi jogok egyetemes nyilatkozatának 1948-as elfogadása óta, mint mondta, számos azzal összhangban álló további döntés született, s ezek érvényesítésében óriási szerepük van a regionális parlamenteknek. A régiók döntéshozása figyelembe veszi az adott környezet szokásait, körülményeit, kulturális értékeit, gyakorlatát, ezért sokszor fontosabb szereppel bír az országos szintű törvényhozásnál is, tette hozzá, s példaként az anyanyelven történő oktatást említette, melyet egy adott régió is szabályozhat. Az emberi jogok érvényesítésének jó gyakorlatáról beszéltek a tanácskozáson az EBESZ és más nemzetközi intézmények képviselői.

A konferenciát követően az AER küldöttsége az EBESZ bécsi székhelyén tett látogatást és Lamberto Zannier EBESZ-főtitkárral folytatott megbeszélést.

A konferencia margóján, a több napos AER-tanácskozáson tartózkodó vajdasági küldöttség, a svéd Västra Götaland régió képviselőivel is tárgyalt, akik hamarosan Vajdaságba látogatnak, hogy az ottani, nemi egyenlőség területén elért pozitív gyakorlatról tartsanak beszámolót.