2024. április 19., péntek

Tenderen a volt jugoszláv vagyon

Az ingatlanokat eladják, a diplomáciai képviseletek használatáról még vitáznak majd az utódállamok

Megszületett a megállapodás a volt Jugoszlávia utódállamai: Szerbia, Horvátország, Bosznia-Hercegovina, Macedónia és Szlovénia között arról, hogy eladják az egykori ország tokiói, bonni, berni és New York-i külképviseleteit. A megállapodás arra a manhattani hatszobás apartmanra is vonatkozik, melynek bérleti díja igen magas összegre rúgott az elmúlt évek folyamán. Az utóbbi ingatlan értékesítése érdekében nemzetközi tenderpályázatot írnak majd ki, az előttünk álló egy hét folyamán jelenik majd meg a The Economist és a Washington Post lapokban.

A volt Jugoszlávia ingatlanainak összértéke 42,7 millió dollár. Az értékesítés ügyével megbízott vegyes bizottság tagjai a szlovéniai Kranjnál egyeztek meg, Tonči Staničić horvát, Veljko Odalović szerb, Alekszandar Ugrinoszki macedón, Adnan Hadžikapetanović boszniai és Stanislav Vidovič szlovén testületi tag egy közös jegyzéket is eljuttatott azokba az államokba, amelyekben nem tisztázott státusú egykori jugoszláv vagyon található. Új módszereket határoztak meg, melyek alapján elosztják a brazíliai, moszkvai, újdelhi ingatlanok használati jogát.

Nem jutottak megállapodásra viszont a szerződés egyik kiegészítése kapcsán, mely a diplomáciai-konzuli létesítmények egy részének további közös használatára vonatkozik. A leendő tárgyalásokat ennek kapcsán Szlovénia koordinálja majd.

A következő ülést Belgrádban tartják 2017 márciusában. Adnan Hadžikapetanović, a bizottság bosznia-hercegovinai képviselője azt mondta, többre számított mindenki a megbeszélés előtt, az ingatlanok nemzetközi piacon történő értékesítésén túl másban egyelőre nem állapodtak meg.