2024. április 23., kedd
ASZTALITENISZ

A hatos, a tizenhatos és a házaspár

Lebesson és Hu Melek az Európa-bajnokok – Férfi egyéniben francia, női egyéniben „kínai”, párosban pedig német házidöntőt rendeztek – Oláhra műtét vár, Póta nem mondott le az egyéni éremről

A 16. helyen kiemelt francia Emmanuel Lebesson és a török színekben versenyző, 6. helyre rangsorolt Hu Melek győzelmével ért véget a keddtől vasárnapig tartott egyéni és páros Európa-bajnokság. A budapesti Tüskecsarnokban megrendezett kontinensbajnokság utolsó két napján szép számú nézősereg látogatott ki a mérkőzésekre, amelyek bővelkedtek izgalmakban, és a színvonalra sem lehetett panasz.

Lebesson kivárta és tett is róla, hogy a fő esélyesek kiessenek: az első helyen kiemelt Dimitrij Ovtcharov a 16 közé jutásért veszített a lengyel Jakub Dyjas ellen, a második kiemelt fehérorosz Vlagyimir Szamszonov a nyolcaddöntőben kapott ki az osztrák színekben versenyző Gárdos Róberttől, a harmadikként rangsorolt portugál Marcos Freitas a negyeddöntőben búcsúzott a későbbi győztestől elszenvedett vereség után. A negyedik kiemelt Timo Boll az elődöntőben nyaksérülés miatt feladta a küzdelmet Simon Gauzy ellen, aki végül honfitársától, Lebessontól 4:1-es vereséget szenvedett a döntőben.

Két magyar is ott volt a legjobb nyolc között a férfi egyéniben: a már említett Gárdos mellett Oláh Benedek finn színekben vett részt az Eb-n, de ettől függetlenül a magyar közönség ugyanúgy biztatta őket, mintha a magyar válogatottban szerepelnének.

A 32. helyen kiemelt, finn és magyar állampolgár Oláh a lengyel Gorakot győzte le 4:2-re a nyolcaddöntőben, a négy közé jutásért azonban hiába vezetett 2:0-ra Boll ellen, a német hat játszmában nyert. Oláh a Magyar Szónak a következőket nyilatkozta:

– A 32. kiemeltként bejutni a legjobb nyolc közé óriási eredmény. Nagyon nehéz meccseken vagyok túl, s nemcsak azért ülök le a játszmák közötti szünetekben, mert fáradt vagyok, meg mi a fenének álljak, eleget állok az asztalnál, hanem azért is, mert lábsérülésem van, és kedden műtenek. A magyar közönség óriási, nekem ez nagyon sokat számít, hála istennek, hogy Budapesten van az Európa-bajnokság. Ahogy hallom őket, úgy jön ki belőlem is az energia, egyre jobban felpörgök, úgyhogy nagyon köszönöm nekik. Hallottam, hogy Karakašević megemlítette, a vegyes páros negyeddöntőben érződött a játékomon, hogy még nincs Eb-érmem, és nagyon szeretnék egyet. El kell ismernem, igaza volt, én azt tartottam a fő számomnak, ott reménykedtem az éremben, de nem jött össze. Viszont egyéniben is eljutottam ugyanoda, negyeddöntős voltam.

Gárdos Róbert egy maratoni meccsen nyert a nyolcaddöntőbe jutásért az angol Drinkhall ellen, a tizenhat között pedig a második helyen kiemelt Szamszonovot győzte le:

– Az első két szettet megnyertem, s addig én irányítottam a játékot, utána azonban ő kezdeményezőbb lett. Nagyon figyeltem, hogy miután egyenlített, a következő játszma az enyém legyen, mert ha ő sorozatban nyert volna három szettet, akkor nem tudom, képes lettem volna-e visszakapaszkodni. A hetedik játszmában 10:4 után 10:7 lett, ekkor időt kértem, s ez meg is hozta az eredményt, mivel a következő mérkőzéslabdát már kihasználtam. A szurkolók kiabálása, buzdítása nagyon, de nagyon jólesik, el sem tudom mondani, mennyire jó ezt hallani – nyilatkozta Gárdos, aki a negyeddöntőben a francia Simon Gauzytól kapott ki.

Póta: Küzdeni fogok az egyéni éremért

A nőknél „kínai” házidöntőt rendeztek, amelyben a portugál színekben induló Yu Fu és a török válogatott tagja, Hu Melek mérte össze erejét, s végül az utóbbi nagyon simán, 4:1-re nyert, ezzel először lett Európa-bajnok. A török–kínai az egész tornán magabiztos volt, s a hat meccsén mindössze öt játszmát veszített.

Yu Fu Póta Georginát búcsúztatta a nyolcaddöntőben, a magyar játékos a vereség után elmondta, hiába vezetett 3:1-re, utána megtorpant:

– Ez azért következett be, mert a portugál lány taktikát váltott, s hosszúkat kezdett adogatni, amikre rosszul reagáltam. Nagyon jók a szervái, és erős a tenyerese, sajnos az ötödik, a hatodik és a hetedik szettben sem találtam ezekre a dolgokra az ellenszert. Nem vagyok olyan, aki elbízza magát, most sem ez történt. Sajnos, Téglás Péter sem tudott tanácsot adni, mert egyszerűen nem tudtam visszaadni a szervákat. Köszönöm a buzdítást a közönségnek, a támogatásuk nagyon sokat segített, s ha most nem is sikerült nyernem, a Ho Tin-Tin elleni győzelmet, amikor 0:3-ról fordítottam, nekik köszönhetem. Ötször játszottam az Eb-n egyéniben negyeddöntőt, egyszer sem sikerült még érmet szereznem. Nem tudom, talán nekem azt írták meg a nagykönyvben, hogy nem lesz egyéni érmem. Mindenesetre én tovább próbálkozom majd, küzdeni fogok az éremért. Ez a nap a szomorkodásé lesz, de aztán megyünk tovább, nem lesz idő keseregni, mivel szerdán Bajnokok Ligája-találkozót játszom, a hétvégén Bundesliga-forduló lesz, jövő kedden pedig már a svédek ellen játszunk Európa-liga mérkőzést.

Dobogón a Pergel/Madarász páros

Női párosban született meg az Eb egyetlen magyar érme: Pergel Szandra és Madarász Dóra a dobogó harmadik fokára állhatott fel, miután drámai csatában nyert a negyeddöntőben. Az ötödik helyen kiemelt magyar páros a nyolc között az 53 éves Ni Xia Lian és Sarah De Nutte ellen állt asztalhoz: a luxemburgi kettős a nyolcaddöntőben nagy meglepetésre 4:1-re nyert az első helyen kiemelt orosz Dolgik/Mihajlova kettős ellen. Pergel és Madarász az elveszített első szett után zsinórban hármat nyertek, a negyediket 0:8-ról fordították meg, s már úgy tűnt, hogy megvan a mérkőzés, a következő szettben azonban a luxemburgi páros 5:8-ról nyerte meg a játszmát, majd egyenlített. A döntő szettben Ni és De Nutte 9:7-re vezettek, 9:8-nál pedig a luxemburgiak rosszul szerváltak, a vonal mellé ment a labda, így a bíró a magyaroknak adta a pontot, így lett 9:9, majd 11:9 a magyar párosnak. A mérkőzés után Pergel elmondta, hogy a szurkolók biztatása nagyon sokat segített, feldobta őket. A négy között Pergelék szintén 3:1-re vezettek a német Kristin Silbereisen/Sabine Winter kettős ellen, akiknek azonban sikerült a fordítás. A német páros a döntőben is nyerni tudott: ott honfitársaikat, Petrissa Solját és Shan Xiaonát győzték le.

A vegyes párosok versenyében az asztalnál legjobban a portugál João Monteiro és a román Daniela Monteiro Dodean értették meg egymást, s megnyerték az Európa-bajnokságot: a döntőben 0:2-ről fordítottak a svéd M. Karlsson/Ekholm kettős ellen. Talán nem véletlenül volt olyan remek az összhang közöttük, hiszen házastársakról van szó, akik nemcsak az asztalitenisz-teremben, hanem az életben is egy párt alkotnak.