2024. április 25., csütörtök

Felmentették Čanakot

A VSZL elnöke a bíróság álláspontja szerint nem verte össze a belgrádi Pavle Lešanovićot

Az újvidéki Alapfokú Bíróság felmentette a vádak alól Nenad Čanakot, a Vajdasági Szociáldemokrata Liga elnökét. Čanak ellen azzal a váddal indult eljárás, hogy 2012 szeptemberében összeverte Pavle Lešanovićot a Tako je suđeno nevű újvidéki étteremben. Tamara Kucurak, a bírói tanács elnöklőjének elmondása szerint a bíróság a megismételt eljárásban sem derített fényt új tényekre, azért ugyanazt az ítéletet hozta, mint idén március 30-án.

Čanakot közbiztonság veszélyeztetésével is terhelték, a vádat azonban elévülés miatt ejtette az ügyben eljáró bírói tanács. Az ítélethirdetésen sem a vádlott, sem Lešanović nem jelentek meg. A pénteken megtartott tárgyaláson a VSZL elnöke megismételte korábbi kijelentését, hogy politikailag motivált eljárásról van szó.

Čanak négy évvel ezelőtt szeptember végén beismerte, hogy rátámadt a belgrádi Pavle Lešanovićra és többször is megütötte a férfit. Azt mondta, a férfi először őt sértegette, majd molesztálta unokahúgát a szóban forgó étteremben. Ezt követően a VSZL elnöke lemondott köztársasági parlamenti képviselői mandátumáról.