2024. április 25., csütörtök

Felszámolás előtt a DTD Krivaja?

Egy vízügyi vállalat hattyúdala – Nem tudni még, ki veszi át a vízügyi vállalat hatásköreit

Egyre aggasztóbb a helyzet, és úgy tűnik, végérvényesen menthetetlen a topolyai székhelyű DTD Krivaja Vízgazdálkodási Gazdasági Társaság. A munkások több mint a fele már elhagyta a vállalatot, de a megbízott igazgató és az állami tőke gondnokának kinevezett kormánymegbízott is lemondott, illetve tisztségéből történő felmentését kérte.

Az igazgatósági épület is elnéptelenedett (Tóth Péter felvétele)

Az igazgatósági épület is elnéptelenedett (Tóth Péter felvétele)

Cecilija Vujnović, akit a nyáron neveztek ki megbízott igazgatónak, elmondta, hogy a munkafeladatok minimális elvégzésére vonatkozó törvényes kötelezettségeiknek még most is eleget tesznek, de nem lát kiutat a jelenlegi súlyos helyzetből, ezért nyújtotta be a lemondását, illetve kérte felmentését, de a feladatait egyelőre még ellátja. A még megmaradt 10 dolgozó is végzi a munkáját, még úgy is, hogy bizonytalan, hogy valaha is megkapják-e érte a fizetésüket.

A problémák évekkel ezelőtt kezdődtek. 2012 óta rendszertelen a bérek kifizetése. A dolgozók bírósághoz fordultak, amely végül az elmaradt bérek kamatostul történő kifizetésére kötelezte a vállalatot. A folyószámlát ezt követően több mint 20 millió dinárral zárolták. Mivel a vállalatnak nincsenek bevételei, a zárlatot nem sikerült feloldani, még a nyáron kikapcsolták az igazgatósági épületben víz- és az áram-, valamint az internetszolgáltatást. Mivel a folyószámla zárolásával sem sikerült a bíróság által megítélt béreket kifizetni, akcióba léptek a végrehajtók. A közelmúltban leltárba vették a cég vagyonát képező munkagépeket, az ingatlanokon kívüli vagyontárgyakat és a listán szereplő tételeket valószínűleg hamarosan el fogják árverezni, amivel megszűnik az esélye annak, hogy esetleg mégis munkát vállaljanak és pénzhez jussanak, ami a vállalat megmaradásának előfeltétele lenne.

Megoldást kell majd találni a víztározók, a mintegy 160 kilométernyi csatornahálózat, valamint a topolyai és a kishegyesi község területén található hidrotechnikai objektumok és vízelvezető rendszerek folyamatos felügyeletére és karbantartására.

A DTD Krivaja 2015 augusztusáig társadalmi vállalatként működött, DTD Krivaja Vízgazdálkodási Vállalat néven szerepelt a cégjegyzékben. A társadalmi tulajdonnak mint specifikus tulajdonformának a megszűnését követően államosították, de nem nyerte el a közvetlen költségvetési felhasználó státusát. Az államosítást követően – a tavalyi év végén – a kormány Milana Počučát nevezte ki az állami tőke gondnokának. Őt korábban fogadta a mezőgazdasági, vízgazdálkodási és erdészeti titkárság titkárhelyettese. A megbeszélések során egyetértettek abban, hogy az előállt nehéz helyzetből kiutat kell találni. Olyan döntés született, hogy meg kell próbálni a csődöt elkerülni, ami azért is fontos, mert a vállalatot közérdekű tevékenység végzésére alapították. A legújabb fejleményeket követően Počuča azt nyilatkozta, felmentését kérte, és nem kíván ebben a témában nyilatkozni többé.

Cecilija Vujnović szerint a jövőben megoldást kell majd találni a víztározók, a mintegy 160 kilométernyi csatornahálózat, valamint a topolyai és a kishegyesi község területén található hidrotechnikai objektumok és vízelvezető rendszerek folyamatos felügyeletére és karbantartására. Tudomása szerint a Vajdaság Vizei közvállalatban dolgoznak a megoldáson, és az érintett községek is megkezdték az egyeztetéseket, konkrétumokat azonban nem közöltek. A szivattyútelepek, gátak és más vízügyi létesítmények karbantartásával megbízott dolgozók még most is elvégzik feladatukat, egyelőre azonban úgy tűnik, senki sem tudja, mit hoz majd a jövő.