2024. április 24., szerda

Megújult a kegyeleti bizottság

Az idén is az akácfánál és a 44-es parcellánál tartanak megemlékezést

A kegyeleti bizottság, mely az utóbbi évtizedekben évről évre kíséri a 44-es parcella körüli eseményeket és igyekszik elérni azt, hogy az ártatlan áldozatok emlékének méltó kegyhelye legyen, ezentúl a Szabadka város területén 1944-ben és 1945-ben ártatlanul kivégzett áldozatok kegyeleti bizottsága néven folytatja munkáját.

A bizottság összetételében csak kisebb változások történtek. Kern Sólya Mária elnökhelyettes lett, és a volt elnökhelyettes, dr. Bogner István lett az elnök, új tagként pedig ft. mgr. Paskó Csaba került be a bizottságba. A jelenlegi összetétel: dr. Bogner István elnök, Kern Sólya Mária elnökhelyettes, dr. Mészáros Zoltán tag, Oláh István tag, ft. Palatinus István tag, ft. mgr. Paskó Csaba tag, ft. mgr. Mirko Stefković tag, Szakács József tag, Weiss Rudolf tag.

– Már hosszú évek óta tevékenykedek ebben a bizottságban, mindig a legnagyobb egyetértésben a bizottság többi tagjával, hisz mindannyiunkat a kegyeletadás és az áldozatok iránti tisztelet késztetett ennek a feladatnak az elvállalására. Ez nem munka, hanem feladat és elhivatottság, valamint családi érintettség kérdése. Ezt kívánom folytatni tovább! A tiszteletreméltó elődöm korszakára tehető, hogy a szégyenletes módon ellopott – a most már megboldogult Kalmár Ferenc alkotta – Vergődő Madár visszakerült a helyére, azt riasztóberendezéssel látták el, az emlékhelyet bekerítették, sőt a kivilágítás is megoldódott. Voltak további terveink az emlékparkkal kapcsolatban, mint például a 44-es parcella körüli löszfal eróziójának a megállítása, a kereszt és a kopjafa kerítésen belüli elhelyezése, a harangláb rendbe hozása, és a járda felújítása. Mindez sajnos a megfelelő támogatás hiányában elmaradt. Sok feladat vár még ránk, de mi nem adjuk fel! – jelentette ki dr. Bogner István. Hozzátette, jelenleg, az idő rövidsége miatt, csak a novemberi megemlékezésekre tudnak összpontosítani, hogy azokat méltóképpen, a hagyományokhoz hűen lebonyolítsák, majd azt követően nekilátnak a további feladatok megoldásának. Mint mondta, bíznak, és majd határozottan kérik a város és más szervezetek támogatását.

A kegyeleti bizottság által jóváhagyott rendezvénysorozat október 31-én szentmisével veszi kezdetét a szabadkai Barátok templomában délután fél hatkor a Vajdasági Pax Romana és a Visegrádi Szent György Lovagrend Szabadkai Priorátusa társszervezésében. November 2-án 11 órakor Bajmokon tartanak megemlékezést az akácfánál, az eseményre Szabadkáról a Népkör Művelődési Központ elől indul autóbusz 10 órakor. A központi megemlékezés november 2-án 14 órakor a 44-es parcellánál lesz, majd 18 órakor Kelebián tartanak gyászmisét a Divisio apostolorum templomban, amit fáklyás körmenet követ.