2024. április 19., péntek

Több étel a rászorulóknak

Hamarosan beindul a népkonyha Kishegyes községben – Minden csütörtökön ruhaosztást tart a Vöröskereszt

A tél közeledtével egyre nagyobb igény mutatkozik a népkonyhára a szociálisan hátrányos helyzetűek körében. Kishegyes községben az elmúlt télen 6 hónapon át működött a konyha, és várhatóan idén is ennyi ideig fog, mondta el lapunknak Fontányi Andor, a Vöröskereszt Kishegyes községi szervezetének titkára.

Fontányi Andor a Vöröskereszt ruharaktárában (Lakatos János felvétele)

Fontányi Andor a Vöröskereszt ruharaktárában (Lakatos János felvétele)

– A népkonyha idén is novembertől áprilisig fog működni. Tavaly heti két alkalommal 200 adag meleg étel lett szétosztva a község három településén, és a többgyerekes családok, valamint az egyedül élő nyugdíjasok voltak elsőbbségben. Fontos hangsúlyozni, hogy a népkonyha egy olyan községi program, amelyben az étel előállítását a község biztosítja, a Vöröskereszt pedig az alapélelmiszerekről gondoskodik, és az osztás kivitelezéséről. A szolgáltatásban jelentős szerepe van a Vöröskereszt topolyai szervezetének is, mert ők főzik az ételt. A tavalyi évhez hasonlóan idén is 200 adag meleg ételt fogunk kiosztani, csak most nem hetente kétszer, hanem hetente háromszor. A község fontosnak tartotta a szociális szolgáltatások effajta bővítését, inkább másfajta támogatások összegét csökkenti helyette – mondta el Fontányi.

A népkonyhaprogram november elsején kezdődik, szerdán, csütörtökön és pénteken fognak ételt osztani. Az idei év némi változást hozott a programban való részvétel terén.

– Az előző évekkel ellentétben fontos, hogy most a felhasználók bejelentkezzenek a szociális központban, amit ezen a héten tudnak megtenni. A szociális központ szakmai csapata fogja elbírálni, hogy ki jogosult erre a szolgáltatásra. Az is fontos, hogy a kedvezményezettek aktívan részt vegyenek ebben a programban, mert aki nem fog rendszeresen járni, azt lecseréljük a várakozólistáról – fogalmazta meg a feltételeket a titkár.

A Vöröskereszt a népkonyhaprogram mellett beindította a ruhaosztási programot is. A hideg időjárásra való tekintettel ennek is nagy jelentősége van.

– A szociális programunkhoz tartozik a ruhaosztás is, amit minden héten csütörtökön tartunk 10 és 12 óra között. Feltétel, hogy az érdeklődők havonta egyszer jöhetnek ruhákat válogatni, és a raktárban egyszerre öt ember tartózkodhat, hogy ne legyen tolongás – számolt be Fontányi, majd hozzáfűzte, hogy egyelőre elég téli ruha van a raktáron. A Vöröskereszt új ruharaktára a községháza mögötti épületben van, ahol a katonaügyosztály irodája is található.

Ingyenes avarelszállítás

A kishegyesi helyi közösség és a Kis-Komunál Kft. kommunális vállalat az idén is megszervezte az ingyenes avarelszállítási akciót. Ennek során minden hétfőn ingyenesen elszállítják a zsákokba gyűjtött levelet. A zsákokat hétfőn reggel 7 óráig kell kitenni az utcára, és a Kis-Komunál munkásai bérmentesen elviszik. Az akció november végéig fog folytatódni.