2024. április 19., péntek
ASZTALITENISZ

Érmes a Madarász/Pergel páros, Póta búcsúzott

Egy nagyon fontos magyar győzelem született a Budapesten zajló egyéni és páros Európa-bajnokság szombat délelőtti programjában: a Madarász Dóra/Pergel Szandra kettős drámai csatában nyert a negyeddöntőben, így bebiztosította az érmet. Az egyéni program már nem hozott magyar győzelmet: Póta Georgina nem jutott be a negyeddöntőbe, miután hét jászmában veszített a portugál-kínai Yu Futól.

Az ötödik helyen kiemelt magyar páros a negyeddöntőben az 53 éves Ni Xia Liannal és Sarah De Nutte ellen állt asztalhoz: a luxemburgi kettős a nyolcaddöntőben nagy meglepetésre 4:1-re nyert az első helyen kiemelt, orosz Dolgik/Mihajlova kettős ellen. Pergel és Madarász az elveszített első szett után zsinórban hármat nyertek, a negyediket 0:8-ról fordították meg, s már úgy tűnt, hogy megvan a mérkőzés, azonban a következő szettben a luxemburgi páros 5:8-ról nyerte meg a játszmát, majd egyenlített. A döntő szettben Ni és De Nutte 9:7-re vezettek, 9:8-nál pedig a luxemburgiak rosszul szerváltak, a vonal mellé ment a labda, így a bíró a magyaroknak adta a pontot, így lett 9:9,  majd 11:9 a magyar párosnak.

A mérkőzés után Pergel elmondta, hogy a szurkolók biztatása nagyon sokat segített, feldobta őket. A Pergel/Madarász kettős következő ellenfele a német Kristin Silbereisen/Sabine Winter kettős lesz.

Asztalitenisz Eb-n régen tapasztalt buzdításban részesítette a magyar közönség a nyolcadik kiemelt Póta Georginát a női nyolcaddöntőben, s az éremesélyes magyar játékosnak azonban ez sem segített a portugál-kínai Yu Fu ellen, aki hét játszmában aratott győzelemmel jutott a legjobb nyolc közé. Póta 3:1-re vezetett, utána azonban Yu Fu remek játékának és a magyar játékos sok apró hibájának köszönhetően nagyon gyorsan 3:3 lett az eredmény. A döntő játszmában aztán tovább folytatódott a portugál jó játéka, aki 10:6 után a második meccslabdát kihasználva nyerte meg a mérkőzést.

Eredmények, női egyéni, nyolcaddöntő: Póta–Yu Fu (portugál) 3:4 (5, 2, –5, 7, –5, –2, –7).

Női páros, negyeddöntő:

Madarász Dóra/Pergel Szandra-Sarah De Nutte/Ni Xia Lian (luxemburgi) 4:3 (–11, 11, 8, 10, –9, –4, 9),

Silbereisen/Winter (német)–Galič/Moret (szlovén/svájci) 4:1,

Monteiro-Dodean/Samara–Noszkova/Prohorova (orosz) 4:1,

Shan/Solja (német)–Balažova/Matelova (szlovák/cseh) 4:3.