2022. augusztus 10., szerda

Sztárvendégek a Szegedi Jazz Napokon

Az amerikai The Cookers lesz a Szegedi Jazz Napok sztárvendége. A fesztivált november 11-én és 12-én rendezik meg az IH Rendezvényközpontban.

A négy évtizedes múltra visszatekintő Szegedi Jazz Napok minden évben a műfaj kiemelkedő eseménye, amelyet az élő dzsessz valódi értékei, a minőségi koncertek, az igényes művészválasztás, az eredeti és virtuóz muzsikusok tettek ismertté. A fesztivál nyitónapján, pénteken lép színpadra a Vujicsics zenekarból ismert és többszörösen kitüntetett Borbély Mihály szerzői együttese. A Borbély Műhely improvizatív zenéjét a Szabados-iskola, valamint a Kárpát-medencei és balkáni népzenei örökség fúziója jellemzi. Ekkor hallhatja a közönség a sokak szerint legjobb magyar dobost, Balázs Elemért, aki az egyik legerősebb, de ritkán hallható triójával játszik, melyben a káprázatos tehetségű Lakatos Pecek Krisztián bőgőzik és Szakcsi Lakatos Róbert zongorázik.

A fesztivál sztárvendége az amerikai The Cookers is pénteken lép a közönség elé. Billy Harper, Eddie Henderson, Craig Handy, David Weiss, George Cables, Cecil McBee és Billy Hart egytől-egyig a dzsesszművészet legnagyobbjai, csupa világhírű szólista és zenekarvezető. Csapatuk az igazi és „lélekteljes” hard-bop irányzat legértékesebb képviselője.
Szombaton koncertezik Szegeden Hamid Drake is. Az európai free jazz táborban különösen nagy tisztelet övezte ütőhangszeres Don Cherry, Pharoah Sanders, Herbie Hancock és Archie Shepp mellett vált világhírűvé. Novemberi fellépésén társai lesznek Tóth Viktor szaxofonos és Szandai Mátyás bőgős.

A zárónapon hallhatjuk Lengyelország első számú jazzegyüttesét, a Wojtek Mazolewski Quintetet. Megalakulásuk robbanásszerű hatást váltott ki a műfaj népszerűsítésében, munkásságuk hatása kimutatható szinte az egész lengyel könnyű műfaj zenei ízlésében. Hagyomány, hogy a fesztiválon fellép egy-egy a Tisza-parti városhoz kötődő jazzmuzsikus. Idén a fiatal szegedi dobost, Haraszti Ádámot hallhatja a közönség, aki Londonban – két brit-afrikai és egy svájci zenésszel – alapított együttesével, a Unity Firsttel érkezik a második napon a fesztiválra.