2024. március 29., péntek

Trump nyomoztatna riválisa után

Brooklynban gyanús boríték miatt evakuálták Hillary Clinton segítőit

Fehér port tartalmazó boríték érkezett a Hillary Clintont támogató Demokrata Párt brooklyni irodájába. Az amerikai elnökjelöltet stábjában dolgozók azonnal értesítették a rendőrséget, amelynek emberei a helyszínre érve kiürítették az egész épületet.

Clinton nem tartózkodott a városban. Ő a brooklyni „incidens” előtt boríték nélkül kapott bírálatokat és egy fura üzenetet vetélytársától. Donald Trump republikánus elnökjelölt egy hétvégi kampányrendezvényen azzal fenyegetőzött, ha győz a novemberi választáson, sok lehetősége lesz, hogy „utánanézzen Clintonnak”. Ezzel arra utalt, hogy nyomoztatna utána, mert szerinte Hillary „a legkorruptabb politikus, aki valaha is az elnöki posztra pályázott”.

Lapvélemények szerint elnökké választása esetén újraindíttathatja a nyomozást Clinton ellentmondásosnak tartott hivatali e-mailjei ügyében.

A beszédét hallgató tömeg közben „ítéletet” is hirdetett: azt skandálták, hogy Clintont börtönbe kell zárni. Trump azt üzente támogatóinak, ha győz, több lehetősége lesz utánanézni Clintonnak. „De ehhez győznünk kell” – mondta.

Leszögezte ugyanakkor: bármi lesz az eredmény, boldog lesz, hogy mindent beleadott a Fehér Házért folytatott küzdelembe. Közölte: elégedett lesz magával, ha győznek, de akkor is, ha veszítenek, esetleg döntetlennel végződik a küzdelem. Hangsúlyozta azonban, hogy biztosan győz, ha mindenki elmegy szavazni.

Beszédében először érzékeltette, hogy veszíthet a választáson, s ha így lesz, elismeri a vereséget. Múlt szerdán még másként vélekedett. Az akkori elnökjelölti tévévitában még nem kötelezte el magát a választási eredmény elismerése mellett, másnap pedig azt mondta, csak akkor fogadja el a végeredményt, ha ő győz, és ha a szavazás tiszta lesz. Ellenkező esetben fenntartja magának a jogot az eredmény felülvizsgálatára és jogi eljárás megindítására.

Közben minden felmérés Clinton győzelmi esélyeit vetíti előre. A legutóbbi közvélemény-kutatásokból az is kiderül, hogy a hagyományosan republikánus párti Iowa államban is Clinton javára fordult a közhangulat.

Ez nem zavarja Trumpot, aki szombaton már arról beszélt, mit tenne elnöksége első száz napjában. Közölte: felmondaná vagy újratárgyalná azokat a szabadkereskedelmi megállapodásokat, amelyeknek hazája is részese, megszüntetné az ENSZ klímaváltozás elleni programjának finanszírozását, szigorúbb határellenőrzést rendelne el, leállíttatná a bevándorlást azokból az országokból, ahol a biztonsági ellenőrzés nem megfelelő, az erőszakos bűncselekményért elítélt migránsokat pedig haladéktalanul kitoloncoltatná.