2024. április 19., péntek

Szíria - Peszkov: meggondolatlan Aszad szíriai elnök távozását követelni

Meggondolatlanok azok a követelések, amelyek Bassár Aszad szíriai elnök távozását akarják - jelentette ki szombaton a Vesztyi orosz állami televízió műsorában a Kreml szóvivője.

Dmitrij Peszkov kifejtette, hogy Szíria területének egészét kell felszabadítani a terrorista szervezetektől, és meg kell akadályozni az ország széthullását.

Hangsúlyozta, nem az ország ideiglenes felszabadítása a cél, csupán egy eszköz, hogy elérjék a célt, segíteni a szíriai hatóságoknak az Iszlám Állam dzsihadista szervezet és más terrorszervezetek elleni küzdelmét.

"Szíriai területét fel kell szabadítanunk, és meg kell tennünk minden lehetségest, hogy megakadályozzuk az ország felosztását" - mondta. Hozzátette, az elkövetkező időkben nem látja, hogy lehetséges lenne véget vetni a szíriai konfliktusnak.

"Sajnálatos, hogy nem lehetünk gondtalanul derűlátóak azoknak az értesüléseknek alapján, amelyek eljutnak hozzánk. Világos, hogy nagyon hosszú és kemény munka áll még előttünk" - hangsúlyozta.

Szavai akkor hangzottak el, amikor harmadik napjába lépett az észak-szíriai Aleppónál meghirdetett fegyvernyugvás. Az ENSZ üdvözölte az átmeneti tűzszünetet, amely lehetővé teszi a sebesült civilek és fegyveresek kimenekítését Aleppó felkelők ellenőrizte negyedéből, amelyet légicsapások döntöttek romba.

A felkelők ugyanakkor elutasították azt a felajánlást, hogy elhagyják a negyedet. Nem látni nyomát kimenekítésnek a szíriai kormány által kijelölt folyosókon.

Oroszország egy éve indított légi harcot Aszad megsegítésére, hogy támogassa a damaszkuszi rendszer erőinek visszaszerezni az ország jelentősebb területeit.