2024. április 25., csütörtök

„Vajdaságot nem lehet hét százalékra egyszerűsíteni”

Fontos beruházások és fejlesztési projektumok szerepeltek a köztársasági és tartományi kormány együttes ülésének napirendjén – A VRTV épülete, iskolák és óvodák felújítása, az úthálózat és a

A vajdasági polgárok életminőségének javításával, infrastrukturális és gazdasági fejlesztésekkel, beruházásokkal foglalkozott szombaton Újvidéken a tartományi és a köztársasági kormány azon az együttes ülésen, mely bő két órán át tartott, s melyen mindkét kabinet tagjai részt vettek. Az ülést követően Aleksandar Vučić szerbiai és Igor Mirović vajdasági kormányfő ismertették a két kormány megbeszélésének eredményeit. Mindketten elégedetten szóltak az egyeztetésekről.

Fotó: Ótos András

Fotó: Ótos András

Aleksandar Vučić kulcsfontosságú projektumok megvalósítására helyezte a hangsúlyt. Mint mondta, az előző vajdasági hatalommal ellentétben – mely „hatvanszor fényképezte magát egy-egy projektum bejelentésekor, a megvalósítás azonban rendre elmaradt” – most tényleg a bejelentések nélküli, azonnali megvalósítások ideje jött el. Példaként hozta fel, hogy a köztársaság még ma átutalta a szabadkai Y-elágazás projektumának kivitelezéséhez szükséges közel kétmillió eurós összeget. Nemcsak erről volt azonban szó a kormányok találkozóján, hanem arról is, hogy Újvidéknek az egyik legszebb európai várossá kell válnia 2021-ig, amikor is megkapja a kontinens kulturális fővárosának címét. Ennek érdekében a városközpont szépítésére, az épületek homlokzatának javítására máris kapott pénzt a város, a renoválási munkálatok azonban ezután is folytatódnak, teljesen új képet, új utakat kap a székváros – fogalmazott a miniszterelnök.

DRÁGA, DE FONTOS

Vučić beleegyezett a Vajdasági Rádió és Televízió lebombázott épületének felújítására vonatkozó tervekbe is, noha, saját bevallása szerint, meglehetősen drágának tartja a 4 millió eurós elképzelést. Mint fogalmazott, a tartományi kormány tagjai végül mégis meggyőzték: az épületnek a bombázás miatt külön szimbolikája van, a köztársaság így támogatni fogja a projektumot.

Jelentős pénzösszeget fordít Szerbia a vajdasági óvodák, általános- és középiskolák, szociális intézmények felújítására: a tartományi kormány 147 millió dinárt kért, Vučić kabinetje azonban a teljes szükségletek felülvizsgálását követően egy nagyobb horderejű beruházás mellett döntött, és 1,9 milliárd dinárt hagyott jóvá erre a célra. Nem lesz olyan község Vajdaságban, ahol nem adnának át a közeljövőben felújított oktatási intézményt – jelentette be a szerb kormányfő. Mintegy száz létesítmény renoválását tervezik, valamennyit a köztársasági büdzsé terhére.

NINCSENEK GONDOK VAJDASÁG PÉNZELÉSÉVEL

A szabadkai Népszínház épületének felújítására 20 millió eurót hagyott jóvá a szerb kormány, de abban is megállapodtak az együttes ülésen, hogy a kisebbségek nemzeti tanácsai magasabb juttatást kapjanak a költségvetésből. A szerb kormány ki fogja fizetni a pancsovai Petrohemija vegyi gyárkomplexum 105 millió eurós adósságát is a termelékenység növelése érdekében.

Vučić értetlenül állt annak ténye előtt, hogy az előző tartományi vezetőség költségvetési hiányt halmozott fel. Mint mondta, a tartományi kormánynak nincsenek olyan bér- és nyugdíjfizetési kötelezettségei, mint a köztársasági kormánynak, fejlesztési kérdésekkel foglalkozó kabinetről van szó, mely annyit költ, amennyi a rendelkezésére áll. Felelőtlen politikai magatartásnak nevezte az eladósodást. Újságírói kérdésre válaszolva elmondta, hogy a Vajdaság pénzeléséről szóló törvényt el fogja fogadni a köztársasági parlament, de jelenleg nincsenek gondok a tartomány finanszírozásával, az megkapja a szerb büdzsé hét százalékát, a különböző beruházásokon és fejlesztéseken keresztül pedig annál sokkal többet is, mert véleménye szerint „nem lehet hét százalékra leegyszerűsíteni Vajdaságot”.

„ELKÖLTÖZÖTT AZ ELLENTÉTEK POLITIKÁJA”

A tartományi kormányfő is elégedetten nyilatkozott a találkozóról. Igor Mirović kifejtette: meghatározták, melyek a nemzeti, a regionális és a helyi fontosságú projektumok, s valamennyihez támogatást ad majd az állam. Jövőre növekszik a tartomány költségvetése is, jelentette be. Nem volt szó a kormányok együttes ülésén az „összeütközések politikájáról”, amely az előző politikai garnitúrát jellemezte szerinte, s mely „többé nem lakik itt” a báni palotában. A tartományi titkárok és köztársasági miniszterek is feladatként kapták, hogy dolgozzanak az illetékességükbe tartozó elképzelések megvalósításán – magyarázta Mirović.