2024. március 29., péntek

A hősiesség és önfeláldozás emlékei

Az Újvidéki Színház 1956-ról készített megemlékezése

Vannak napok és hetek, amelyek kitörölhetetlenek az emberek tudatából és egy nemzet emlékezetéből, az 1956-os magyar forradalom és szabadságharc tizennégy napja pedig épp ezek közé tartozik – fogalmazott beszédében az Újvidéki Színházban az 1956-os forradalom és szabadságharc 60. évfordulója alkalmából megtartott ünnepségen Hajnal Jenő, a Magyar Nemzeti Tanács elnöke. Emlékeztetett, hogy az MNT a vajdasági magyar közösség nemzeti ünnepévé nyilvánította október 23-át. Elmondása szerint a forradalom leverése utáni időket a hazugság évtizedei határozták meg.

A közönség (Ótos András felvétele)

A közönség (Ótos András felvétele)

A hazugság sosem elégszik meg, minden kell neki, legalább annyi igazság is kell neki, amennyivel félre lehet vezetni bárkit évtizedeken át, be lehet szennyezni a forradalom dicső pillanatait, mártírjainak emberi nagyságát – mondta el, majd hozzátette: 1956 rövid, de annál sugárzóbb időszaka mindenekelőtt egy-egy nagy jellem sugárzásából állt össze.

Megemlékezett Sinkovits Imre színházfejedelemről is, aki október 23-ának felkent szónokává vált. Az MNT elnöke kitért arra is, hogy 1956 őszének fegyveres utcai harcait nagyrészt tizen- és huszonéves fiatalok vívták.

Ezek a fegyveres felkelőcsoportok jelentősen befolyásolták a forradalom politikai döntéseit. Hősies küzdelmük, önfeláldozásuk nélkül elképzelhetetlen lett volna az októberi szovjet támadás visszaverése, Sztálin és Rákosi híveinek eltávolítása a hatalomból, a többpártrendszer kereteinek megteremtése – szögezte le Hajnal.

Dr. Nebojša Kuzmanović tartományi művelődési és tájékoztatási titkárhelyettes egy olyan rövid történelmi villanásnak tűnő eseménynek nevezte az 1956-os forradalmat, amely végül tartós történelmi szakítást hozott a kelet-európai államokba, szakítást a sztálini rezsimmel, a kommunizmussal és a nemzeti szuverenitás elfolytásával.

Az ünnepélyes beszédeket követően a közönség a Budapest és Cleveland között című előadást tekinthette meg Táborosi Margaréta rendezésében.