2024. április 19., péntek

Megőrizni a szellemiséget, az épületet

Fennállásának 146. évfordulóját ünnepelte a Népkör MMK

A Népkör olvasókörként alakult, mára viszont több szakosztállyal működő művelődési központtá nőtt, amely számos fiatalnak ad kibontakozási lehetőséget. Tagjainak sorából képzőművészek, táncosok, színészek kerültek ki. A Népkör csütörtökön este ünnepelte fennállásának 146. évfordulóját. Az egybegyűlteket Takács Márta, a Népkör MMK elnöke köszöntötte:

– A jubileumi évben is azt tettük, amit minden más évben, megindítottuk az évadot, új szakosztályt nyitottunk, megtartottuk rendezvényeinket és fenntartottuk az épületet. Az Interetno fesztivál után a szakosztályok ezúttal is megkezdték tevékenységüket. Működésünk szempontjából ez egy jó állandóság, köszönet jár azoknak, akik ebben segítségünkre vannak, a támogatóinknak, az önkormányzatnak. A népkörösök dolga viszont az, hogy a szellemiséget megőrizzék, ezért a köszönet a tagságot és a hozzátartozóikat illeti – hallottuk Takács Mártától.

Zenével és tánccal ünnepelt a Népkör MMK (Fotó: Lukács Melinda)

Zenével és tánccal ünnepelt a Népkör MMK (Fotó: Lukács Melinda)

Múlt évben a Népkör MMK megalakulásának 145. évfordulóját ünnepelte, ez alkalomból Takács Márta elnök és Bodrogi Béla főtitkár díjakat osztott a Népkörben tevékenykedő pedagógusoknak, tanítványoknak, támogatóknak és vezetőségi tagoknak. Díjkiosztóra ezúttal is sor került, az emléklapokat Takács Márta elnök adta át. A díszítő- és képzőművészet terén kifejtett kimagasló tevékenységért Almási Gábor-emléklapot vehetett át Cibolya Sztella, Paszterkó Richárd, Pletl Erzsébet és Ruzsinszki Erzsébet. A néptánc terén elért eredményekért Piros tulipán emléklapban részesült Horváth Evelin és Pintér Krisztián, a kitartó munkáért Greguss Zalán és Ralbovszki Csaba, a Fabula Rasa Színjátszó Grund két vezetője is emléklapot kapott.

Az ünnepi műsor folyamán két magyarországi együttes lépett fel, a Mentés Másként és a Rozsdamaró, de színpadon láthattuk a Népkör táncosait is.

A műsort az Oláh Sándor képzőművészeti szakosztály tárlata előzte meg, amelyet Boros György szakosztályvezető nyitott meg:

– Akik rendszeresen járnak, biztosan eredményt érnek el. A régi tagok közül egyesek képzőművészeti szakra iratkoztak. Újabb generáció is érkezett, 5-től 8 évesek, akik koruknál fogva még kevés rajzolási tapasztalattal rendelkeznek, de máris figyelemre méltó, eredeti rajzokat készítenek. A csodákat a gyerekek művelik. Kiállításunkra korábban kellett volna, hogy sor kerüljön, de a tavaly szeptembertől készített alkotásokat nagy részét ellopták a tolvajok. Rézkarcokat és grafikákat készítünk, ezek alapjai szerény műtermemben voltak a saját házamban, a betörők pedig elvitték az összes rézlapot, a gyerekek munkáit és saját munkáimat is, amelyeket több évtizeddel ezelőtt készítettem – mondta Boros György.