2024. március 28., csütörtök

Innsbruck is megrendezné a 2026-os téli olimpiát

Innsbruck megrendezné a 2026-os téli olimpiát, amelynek nagyszerű házigazdája is lenne a Nemzetközi Sí Szövetség (FIS) elnöke szerint.

Gian Franco Kasper a FIS elnöke, a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) végrehajtó bizottságának tagja pénteken azt mondta: Innsbrucknak kiváló esélye lenne a rendezési jog elnyerésére, ha úgy dönt, hogy benyújtja pályázatát. Hozzátette, az osztrák városnak minden bizonnyal össze kellene fognia a környék nagyobb településeivel.
"Észak-Olaszországban, Bolzanóban lehetne például a jégkorong, Münchenben pedig a további jeges sportágak eseményei. Közel van Salzburg is, a szabadtéri versenyszámokat pedig meg lehet rendezni Innsbruckban. Az Agenda 2020-nak köszönhetően mindez már lehetséges" - közölte Kasper, aki ezzel a NOB reformprogramjára utalt, amely nagyobb rugalmasságot tesz lehetővé, így más városokban, sőt más országokban is lehetnek versenyhelyszínek.
Az Osztrák Olimpiai Bizottság (ÖOC), az innsbrucki városvezetés, valamint Tirol tartomány elöljárói csütörtökön jelentették be, hogy megvalósíthatósági tanulmány készül egy lehetséges pályázathoz, amely a rendezés pénzügyi, infrastrukturális és gazdasági szempontjait elemzi. Ha a tanulmány pozitív hangvételű lesz, népszavazást tartanak a kandidálásról.
Innsbruck korábban kétszer, 1964-ben és 1976-ban volt helyszíne a téli olimpiának, azóta Ausztriának több sikertelen próbálkozása is volt, legutóbb Salzburg szeretett volna rendezni 2014-ben. A 2018-as téli játékoknak a dél-koreai Pjongcsang, a 2022-esnek pedig Peking ad otthont, ezért egy európai helyszín nagyon jó esélyekkel szállna harcba a 2026-os rendezésért.
"A NOB és különösen Thomas Bach elnök többször jelezte nekünk, hogy jó kilátásokkal indulnak a hagyományos téli versenyhelyszínek, amelyeknek évtizedes tapasztalatuk van a nagy sportesemények szervezésében. Innsbruck fenntartható, szerethető ötkarikás játékokat rendezne, ezt a 2012-es ifjúsági téli olimpián is bizonyította" - mondta Karl Stoss, az ÖOC elnöke.
A NOB a jövő évben fogadja a 2026-as ajánlatokat, majd 2019-ben jelöli ki a helyszínt. Japán, Kanada, Svédország, Svájc és Ukrajna már korábban jelezte érdeklődését.
Kasper úgy fogalmazott: nagyon boldog az osztrákok rendezési szándéka miatt, de hangsúlyozta, hogy nem csak az európai kandidálók indulnak jó esélyekkel.