2024. április 23., kedd

Ismerjük meg hagyatékunkat

Nagybecskereken megnyílt a Bécsi barokk mesterek művei a Vajdaságban című kiállítás

A nagybecskereki Városi Népmúzeumban szerda este megnyílt a Bécsi barokk mesterek művei a Vajdaságban című kiállítás, amelynek szerzője dr. Korhecz Papp Zsuzsanna festő- és restaurátorművész. A kiállított 18 festmény többsége egyházi tulajdonban van.
A kiállítást először tavaly decemberben mutatták be Szabadkán. Tekintettel arra, hogy az anyag jelentős részét a bánsági magyar nemesek templomaiból származó oltárképek adják, így nem véletlen, hogy a kiállítás második színhelye Nagybecskerek lett.
A barokk, mint művészeti stílus a 17. századi Itáliában keletkezett. A mai Vajdaság területére a 18. században jutott el, miután Magyarország a Habsburg Birodalom részévé vált. Vidékünkön elsősorban egyházművészetként van jelen.
A most kiállított művek annak idején nagyrészt Ausztria területéről érkeztek, vagy osztrák művészek festették megrendelésre a mi tájainkon. Daniela Korolija Crkvenjakov újvidéki restaurátor arra emlékeztet, hogy mindaz, ami most kiállításra került, még néhány évvel ezelőtt – tehát a XXI. században – sérült, sötét, szakadt volt. Ezért szerinte a kiállítás szerzője mondhatni bravúrosan dolgozott, nemcsak restaurátorként, hanem Vajdaság hagyatékának a kutatójaként is.
A szakrális témájú oltárképeket és kegyképeket először fel kellett fedezni, majd pedig restaurálni őket.
– A szakma sem ismerte rendesen őket, a nagyközönség meg egyáltalán nem ismerte, hogy ilyen hatalmas értékekkel rendelkezünk. A kiállítás és a kutatómunka mellett fontos a restaurálás is – én egyébként festő- restaurátorművész vagyok –, tehát a képeket rendbe kellett hozni ahhoz, hogy kiállíthatóak és reprodukálhatóak legyenek. Ezek némelyike háromszáz évnél is idősebb mű, mondja Korhecz Papp Zsuzsanna, aki szerint lehet, hogy még vannak feltáratlan képek, de először ezzel kell megismerkedni, amit most sikerült bemutatni.
A velejét ennek a kiállításnak és a mellékelt katalógusnak a bánsági magyar nemesek templomaiból származó oltárképek adják. Tehát a csókai Marcibány és az écskai Lázár család jóvoltából híres bécsi mesterek (Paul Troger, Martino Altomonte, Felix Ivo Leicher…) művei kerültek a XVIII. század végén a bánáti templomokba.
Ezekből nagyon sok eltűnt, különösen a második világháború vége felé. De manapság a sokszor a csodával határos módon megmaradt képek megőrzése sem egyszerű feladat.
– Különösen örülök annak, hogy ma este Korhecz Papp Zsuzsanna restaurátor kiállítását nyitjuk meg. Hisz ő már nemcsak a nagybecskereki püspökség, hanem a szerémségi és a szabadkai püspökség területén is nagyon sok egyházi és világi vonatkozású képet restaurált. Mindehhez fontos az anyagi források megteremtése. Pályázatokból sikerült bizonyos összegeket szerezni, amelyek fedezik ezt a nagyon is fontos munkát, nyilatkozta Német László nagybecskereki megyéspüspök.
A kiállítást december 10-ég lehet megtekinteni.