2024. április 20., szombat

A statisztika csodái

A szerb miniszterelnök új munkahelyeket ígér

Aleksandar Vučić miniszterelnök hiszi, hogy a kormány intézkedéseinek köszönhetően mandátumának végéig 12 százalék alá csökken a munkanélküliség. Ezzel Szerbia elérné az Európai Unió tagállamainak átlagát, tette hozzá.

Vučić továbbra is kitart azon véleménye mellett, hogy a gazdasági mutatók tekintetében Szerbia lekörözi a régió többi országát. Ez egyedül a jó, alapos és odafigyelő embereknek köszönhető, fejtette ki a miniszterelnök Kruševacon a német Kromberg & Schubert vállalat autóalkatrészeket gyártó helyi üzemének kiépítéséről szóló megállapodás aláírásakor. A kormány első embere azt is aláhúzta, hogy ez az üzem nem csak Kruševac számára fontos. Az üzemben 2500 embernek adnak munkát. Vučić ígéretet tett minden külföldi beruházónak, hogy Szerbia a régió országainál a jövőben is kedvezőbb feltételeket kínál számukra.
– Biztosan sokan vélik úgy, hogy lehetetlen 12 százalék alá csökkenteni a munkanélküliséget, viszont elég csak arra gondolni, hogy a három évvel ezelőtti 26,5 százalékról mostanra 15,2 százalékra sikerült csökkenteni – fogalmazott Vučić.
A kormányfő nyilatkozatához érdemes hozzátenni, hogy a Köztársasági Statisztikai Hivatal (RZS) adatai szerint a szemléltetés érdekében említett 2013-ban a munkanélküliség aránya áprilisban volt a legmagasabb, 24,1 százalék, decemberben pedig 20,1 százalék volt. Az idei év első negyedében 19 százalék volt a munkanélküliség, a második negyedben pedig 15,2 százalék. Az évekre visszamenő adatok elemzését követően szembeötlik, hogy az év második és harmadik negyedében mindig növekedett a foglalkoztatottak száma és ezzel párhuzamosan csökkent a munkanélküliség aránya. A RZS hivatalos magyarázatából az is kiderül, hogy az év szóban forgó időszakában elsősorban a szezonális jellegű munkahelyeknek köszönhetően volt több embernek munkája.