2024. március 29., péntek

Agysebészek kongresszusa Újvidéken

A szerb köztársasági elnök szerint a világon elismerik a szerbiai orvosokat (Ótos András felvétele)

A szerb köztársasági elnök szerint a világon elismerik a szerbiai orvosokat (Ótos András felvétele)

Tomislav Nikolić köztársasági elnök nyitotta meg Újvidéken az agysebészek kongresszusát, amelynek témája a neurotraumatológia ellentmondásai. Köszöntőbeszédében az államfő az agysebészet pillanatnyi európai fővárosának nevezte Újvidéket, hiszen a kongresszus alkalmából a kontinens legelismertebb szakemberei gyűltek össze a tartományi székvárosban. A kongresszus holnapig tart. A résztvevők 72 előadót hallhatnak. A rendezvényre 28 állam 300 képviselője érkezett.

Ha az ember tudatosítja, hogy a neurotraumatológiai sérülések következményei a halálozási okok harmadik helyén állnak, akkor azt is megérti, hogy miért fontosak az ehhez hasonló nemzetközi összejövetelek – emelte ki Nikolić. Mint hozzátette, fontos, hogy az agysebészek a jövőben is összejöjjenek, és megosszák egymással tapasztalataikat.

Az államfő elismerésként éli meg, hogy a kongresszus helyszínéül éppen Újvidéket választották. Szavai szerint ez a bizonyítéka, hogy Szerbiát elismerik szakmai körökben, és tudják, hogy képes lépést tartani a fejlődéssel.

A nyitóünnepséget követően újságírói kérdésre válaszolva Nikolić a jövőre esedékes elnökválasztásokra is kitért. Azt mondta, senki nem veszélyeztetheti jelölését, ha úgy dönt, hogy jelölteti magát.